Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana wykazu zakazanych oraz podlegających ograniczeniom substancji - projekt rozporządzenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Podstawowym założeniem projektu jest nowelizacja przepisów rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Niektóre preparaty wpisane na listę substancji podlegających kontroli przez Wspólnotę w ramach niniejszego rozporządzenia zostały poddane kontroli zgodnie z art. 8 ust. 2 akapit pierwszy lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1925/2006. Ocenie miał podlegać potencjalny szkodliwy wpływ na zdrowie związany ze stosowaniem tych substancji w żywności oraz utrzymującej się niepewności naukowej związanej z bezpieczeństwem pochodnych hydroksyantracenu. 

Treść nowelizacji

Zmiana ma polegać na przeniesieniu kilku preparatów z listy substancji podlegających kontroli przez Wspólnotę (załącznik III część C), na listę substancji zakazanych (załącznik III część A). Pod pojęciem „preparatu” należy rozumieć wszystkie preparaty otrzymane z materiałów botanicznych w różnych procesach. Do substancji zakazanych miałyby zostać zaliczone następujące pozycje:

-preparaty z kory Rhamnus frangula L. (kruszyna pospolita), Rhamnus purshiana DC. (szakłak amerykański) zawierające pochodne hydroksyantracenu;

-preparaty z liści lub owoców Cassia senna L. (senes) zawierające pochodne hydroksyantracenu;

-preparaty z korzenia lub kłączy Rheum palmatum L. (rabarbar dłoniasty), Rheum officinale Baillon (rabarbar lekarski, rzewień lekarski) i ich mieszańców zawierające pochodne hydroksyantracenu. 

Zgodnie z projektowanym okresem przejściowym, rozporządzenie miałoby wejść w życie dwudziestego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. 

Tekst projektu dostępny jest pod adresem:

https://members.wto.org/crnattachments/2024/SPS/EEC/24_05893_00_e.pdf 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.