Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Izrael - nowe przepisy dostosowujące do prawa UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Izrael uchwalił kilkadziesiąt aktów prawnych, których ogólnym celem jest dostosowanie krajowego porządku prawnego do unijnych przepisów. Takie rozwiązanie prawne ma usprawnić eksport produktów żywnościowych do krajów członkowskich UE. Unia Europejska jest największym partnerem handlowym Izraela, odpowiadając za 28,8% jego handlu towarami w 2022 roku.

Treść regulacji 

Nowe przepisy dotyczą szeregu różnych obszarów regulacji takich jak np. etykietowanie, zanieczyszczenia, materiały do kontaktu z żywnością oraz przetwarzanie. Oprócz tego w izraelskim prawodawstwie znalazły się przepisy dotyczące poszczególnych kategorii żywności takich jak np. wody mineralne albo wybrane obszary regulacji (m.in.) oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. 

Okresy przejściowe 

W zależności od zakresu regulacji, będą one wchodziły w życie w różnych terminach. W przypadku norm dotyczących zanieczyszczeń, okres przejściowy upłynie 31 grudnia 2024 r. Po tej dacie wszyscy importerzy o „właściwym statusie importera” będą zobowiązani do ich przestrzegania. Natomiast w przypadku operatorów branży spożywczej okres przejściowy został wyznaczony na 3 lata, z możliwością przedłużenia o kolejne 2 lata. W trakcie trwania niniejszych okresów przejściowych, stosowanie nowych wymogów będzie dobrowolne. Po opływie oznaczonych terminów, nowe przepisy staną się powszechnie obowiązującym prawem, do którego przestrzegania zobowiązane będą wszystkie podmioty objęte ich zakresem. 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.