Podstawa prawna
Podstawą prawną zmiany jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217). Rozporządzenie zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw dnia 19 lutego 2024 r., a zgodnie z § 3 weszło w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia, tj. 20 sierpnia 2024 r. W przypadku napojów alkoholowych (w rozumieniu art. 46 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi), które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają wymagań określonych w nowelizacji, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów.
Treść nowelizacji - definicja „nalewki”
Jak wskazuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: „Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy nalewka, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:
-nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
-macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika”.
Wymóg podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii
Kolejną zmianą, która będzie miała szczególnie duże znaczenia dla m.in. restauratorów, jest obowiązek podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych, ale z jego zakresu wyłączone zostały napoje sporządzane w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego (np. drinki lub koktajle).
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2024000021701.pdf
Pozostałe źródła:
https://www.gov.pl/web/ijhars/nowe-wytyczne-dotyczace-znakowania-napojow-alkoholowych
https://foodfakty.pl/nalewki-nowelizacja-przepisow
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/