Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dymy wędzarnicze - zmiana wykazu

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna

Z unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego przeznaczonych do użycia w takiej postaci w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego  zawartego w rozporządzeniu nr 1321/2013 wykreślono 10 pozycji tj. SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-007, SF-008, SF-009, SF-010. Nastąpiło to na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/2067 z dnia 31 lipca 2024 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1321/2013 w odniesieniu do usunięcia pozycji od SF-001 do SF-010 z unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego. 

Treść regulacji 

W przypadku większości ww. produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego Komisja wydała decyzje, zgodnie z którymi odmówiła odnowienia zezwolenia na ich stosowanie. Jedynie w przypadku produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego SF-007 i SF-010 nie złożono wniosku o odnowienie zezwolenia, a zezwolenie wygasło w dniu 1 stycznia 2024 r. Kluczowym powodem dla którego Komisja wydała decyzje odmowne były potencjalne obawy co do genotoksyczności tych produktów.  

Okresy przejściowe 

Ze względu na to, iż niektóre z tych aromatów są szeroko stosowane w produkcji żywności, zezwolono na wprowadzanie do obrotu do dnia 1 lipca 2029 r. serów i produktów serowych; mięsa; przetworzonych ryb i produktów rybołówstwa, w tym skorupiaków i mięczaków; ikry rybiej oraz odpowiadających im podkategorii, do których dodano te produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i które są zgodne z przepisami ustanowionymi dla tych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w unijnym wykazie przed dniem 21 sierpnia 2024 r. Oprócz tego zezwolono aby pozostały na rynku do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, ponieważ stosowanie podstawowych produktów aromatyzujących dymu wędzarniczego w takich środkach spożywczych lub na ich powierzchni zastępuje tradycyjne procesy wędzenia, a dostosowanie procesów produkcji może wymagać znacznych inwestycji, a niektóre przypadki mogą się wiązać z przedłużającymi się procedurami administracyjnymi. Natomiast w przypadku wszystkich pozostałych kategorii żywności, okres przejściowy, w którym mogę one nadal być wprowadzane do obrotu jest krótszy i obowiązuje do dnia 1 lipca 2026 r.

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202402067  

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.