Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nikiel - nowe najwyższe dopuszczalne poziomy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Nowelizacja limitów nastąpiła na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/1987 z dnia 30 lipca 2024 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów niklu w niektórych środkach spożywczych. Jak wykazała aktualizacja oceny ryzyka związanego z niklem w żywności i wodzie pitnej dokonana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, nikiel może mieć zarówno wpływ przewlekły, jak i działanie ostre. W związku z tym konieczne stało się ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów niklu w żywności. 

Treść nowelizacji 

Nowelizacja objęła szereg różnych środków spożywczych. Dla każdego z nich ustalono indywidualny najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg) niklu, a w odniesieniu do niektórych rodzajów żywności dodano również dodatkowe uwagi dotyczące w szczególności np. tego jak należy dany limit stosować. Zmiana dotyczy takich produktów jak m.in.:

-kasztany jadalne, orzeszki piniowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca (najwyższy dopuszczalny poziom 10 mg/kg)

-warzywa korzeniowe i bulwiaste oraz warzywa cebulowe (0,9 mg/kg)

-warzywa owocowe (0,4 mg/kg) 

-warzywa kapustne (0,5 mg/kg)

-ziarna soi/edamame (Glycine max) (6 mg/kg) 

-świeże zioła (1,2 mg/kg)

-nasiona słonecznika (8 mg/kg) 

-orzeszki ziemne (12 mg/kg) 

-czekolada mleczna o zawartości < 30 % suchej masy kakaowej ogółem (2,5 mg/kg) 

-przetworzona żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci (3 mg/kg). 

Okresy przejściowe 

Rozporządzenie wchodzi w życie 20 sierpnia 2024 r., jednakże termin rozpoczęcia jego stosowania przypada na 1 lipca 2025 r. Żywność wprowadzona zgodnie z prawem do obrotu przed datami przypisanymi do poszczególnych środków spożywczych, może pozostać w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. W przypadku najwyższych dopuszczalnych poziomów niklu dla zboża, pszenicy durum i ryżu, ryżu łuskanego, zboża rzekomego i prosa oraz owsa jest to 1 lipca 2026 r. Dla pozostałych produktów, termin ten został wyznaczony na 1 lipca 2025 r. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32024R1987 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.