Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych - publikacja JRC

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Istota dokumentu

Wspólne Centrum Badawcze (ang. Joint Research Centre) opublikowało dokument pt. „W kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych: analiza środków polityki UE ustanawiających wymagania dotyczące zrównoważenia środowiskowego” (ang. Towards sustainable food systems: an analysis of EU policy measures setting environmental sustainability requirements). W ramach badań przeprowadzono ocenę aktualnego stanu oraz przyszłych skutków wpływu unijnego systemu żywnościowego na środowisko. Istotą raportu była ocena regulacji prawnych mających wpływ na poprawę zrównoważonego charakteru produktów spożywczych oraz środowisko, ponieważ odgrywają one kluczową rolę w procesie transformacji w kierunku zero emisyjności w roku 2050. 

Główne tezy 

Główna teza zawarta w dokumencie dotyczy tego, iż sektor spożywczy wywiera znaczący wpływ na środowisko, dlatego prawidłowe ukształtowanie systemu prawnego ma kluczowe znaczenie dla ochrony środowiska oraz zrównoważonego rozwoju. Jako jedną z barier stojących na przeszkodzie realizacji unijnych celów związanych z ochroną środowiska oraz zmniejszaniem oddziaływania branży spożywczej są różnice wynikające z przepisów prawnych obowiązujących w poszczególnych państwach członkowskich. Oprócz tego zauważono, że wpływ na środowisko jaki ma miejsce na poszczególnych etapach łańcucha produkcji nie znajduje odzwierciedlenia w przepisach, co w konsekwencji przyczynia się do tego, iż wpływ systemu żywnościowego UE na środowisko nie jest uwzględniany horyzontalnie i spójnie w obowiązujących przepisach. Kolejnym problemem jest marnowanie żywności, które obecnie nie jest skutecznie monitorowane, co utrudnia wdrażanie planów i działań mających na celu zmniejszenie skali tego zjawiska. 

Treść raportu 

Raport został podzielony na osiem sekcji, wśród których znalazły się m.in. wpływ systemu żywnościowego UE na środowisko, przegląd literatury, analiza potencjalnych skutków środków z zakresu polityki oraz obecnych środków, marnotrawienie żywności i wytwarzanie odpadów wraz z omówieniem inicjatyw w tym zakresie oraz analiza unijnego kodeksu postępowanie w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności spożywczej i praktyk marketingowych. Raport stanowi również próbę odpowiedzi na kilka pytań badawczych takich jak np.: jaki jest wpływ na środowisko i związane z nim istotne działania w systemach żywnościowych w Unii Europejskiej; w jaki sposób wpływ systemu żywnościowego UE na środowisko może nadal ewoluować bez dalszych działań politycznych; jakie są skutki konkretnych środków z zakresu polityki dla wpływu systemu żywnościowego na środowisko.

Wnioski 

Raport zawiera również szereg wniosków dotyczących m.in. przyszłości systemów żywnościowych w kontekście środowiska. Autorzy wskazują na bardzo duży związek między legislacja, a stopniem ochrony środowiska w kontekście systemów żywności. Podkreślono, że brak skutecznych przepisów prawnych spotęguje utrzymanie obecnej tendencji silnego wpływu produkcji żywności na środowisko, co przyniesie tzw. efekt kaskadowy, wzmocniony przez rosnące skutki zmiany klimatu, utraty różnorodności biologicznej oraz deficytu wody. W konsekwencji konieczne staje się wzmacnianie podejścia systemowego do zrównoważonej produkcji żywności. Oznacza to, że poszczególne polityki sektorowe (np. Wspólna Polityka Rolna) powinny wywierać wpływ na każdy podmiot uczestniczący w łańcuchu produkcji żywności oraz uwzględniać społeczne, gospodarcze i środowiskowe przyczyny i konsekwencje problemów w systemie żywnościowym lub wpływające na niego, a także ich relacje, pętle sprzężenia zwrotnego i możliwe rozwiązania. 

Pełen tekst dokumentu dostępny jest pod adresem: 

https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC134433

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.