Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Funkcjonowanie urzędowych kontroli - sprawozdanie Komisji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst i treść sprawozdania 

Komisja Europejska opublikowała sprawozdanie w sprawie ogólnego funkcjonowania kontroli urzędowych przeprowadzonych w państwach UE (w 2022 r.) w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin [COM(2024) 388 final]. Jak wskazano w treści sprawozdania „W 2022 r. 16,4 mln przedsiębiorstw zostało objętych kontrolą urzędową, a organy krajowe przeprowadziły ok. 5 mln kontroli urzędowych w tych podmiotach. W ramach tych kontroli stwierdzono 1,2 mln przypadków niezgodności, co doprowadziło do zastosowania nieco ponad 475 000 kar administracyjnych i 12 000 działań prawnych.”. 

 

  

 

Zapewnienie przestrzegania przepisów

Głównym celem przeprowadzania urzędowych kontroli jest zapewnienie zgodności z przepisami. Sześć państw członkowskich stosuje w tym celu wyłącznie klasyczne możliwości egzekwowania przepisów, tj. ostrzeżenia, kary i działania prawne. W pozostałych sprawozdaniach, państwa członkowskie wskazywały również na wykorzystywanie kampanii informacyjnych, wytycznych i szkoleń. Innym dobrym przykładem jest m.in. stosowanie przez duńskie władzę cyfrowych narzędzi i rozwiązań służących do zarządzania ryzykiem dla przedsiębiorstw spożywczych, a także wykorzystywanie narzędzi do sprawdzania prawidłowej temperatury przechowywania. Oprócz tego, na Węgrzech odnotowano pozytywny wpływ doradczego podejścia do wykonywania kontroli, a w Belgii wprowadzono system, zgodnie z którym przedsiębiorstwa certyfikowane w ramach krajowych zatwierdzonych wytycznych dotyczących samokontroli kwalifikują się do niższych opłat i mniejszej częstotliwości kontroli urzędowych.

Wnioski

Badanie przeprowadzone przez Komisję wykazało, że generalnie krajowe organy urzędowych kontroli wdrożyły odpowiednie systemy i mechanizmy zmierzające do zapewnienia odpowiedniego poziomu kontroli, a także podejmowania działań w przypadkach niezgodności. W sytuacjach, w których Komisja wykryła niedociągnięcia, wystosowano odpowiednie zalecenia. 

Podczas analizy przesłanych przez państwa członkowskie danych, odnotowano pewne dobre praktyki, które zasługują na aprobatę. Wśród najważniejszych z nich, Komisja wymieniła następujące działania:

„-władze łotewskie uwzględniły wskaźnik wyników pracy urzędników,

- władze belgijskie określają barometry na podstawie wyników kontroli urzędowych,

- władze duńskie wykorzystują liczbę przypadków chorób przenoszonych przez żywność spowodowanych salmonellą oraz liczbę przypadków wycofania od użytkowników.”. 

Pełen tekst sprawozdania Komisji dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52024DC0388 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.