Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przeciwdziałanie wylesianiu - wytyczne Komisji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

13 listopada 2024 r. opublikowano zawiadomienie Komisji - Wytyczne dotyczące rozporządzenia (UE) 2023/1115 w sprawie produktów niepowodujących wylesiania (C/2024/6789). Dokument stanowi odpowiedź na pojawiające się pytania i wątpliwości dotyczące przepisów związanych z przeciwdziałaniem wylesianiu (tzw. rozporządzenie EUDR). Wytyczne nie stanowią źródła prawa ani nie mają mocy wiążącej, a ich celem jest ułatwienie wykonywania przepisów rozporządzenia 2023/1115, w połączeniu z którymi muszą być analizowane. 

Treść wytycznych 

Wytyczne zawierają szereg praktycznych wskazówek, które mogą okazać się pomocne podczas interpretacji przepisów w sprawie wylesiania. Ważnym elementem dokumentu są liczne definicje obejmujące takie pojęcia jak np. wprowadzanie do obrotu, udostępnianie na rynku, wywóz oraz podmiot (w kontekście podmiotów odpowiedzialnych za zgodność z przepisami rozporządzenia 2023/1115). W ramach wytycznych wyjaśniono również ogólne pojęcia takie jak np. należyta staranność oraz znikome ryzyko, z uwzględnieniem pytań, które mogą być pomocne podczas jego oceny. Wśród kwestii, na które przedsiębiorcy powinni zwrócić uwagę podczas oceny ryzyka wskazano m.in. gdzie wyprodukowano produkt; czy łańcuch dostaw jest złożony; czy odnośne produkty zostały wyprodukowane zgodnie z właściwymi przepisami kraju produkcji oraz czy dostawca udostępnia wszystkie dokumenty wykazujące zgodność z obowiązującymi przepisami i czy można je natychmiast zweryfikować. Oprócz tego, z uwagi na różne okresy przejściowe, wyjaśniono, które podmioty podlegają jakim terminom. 

Za ważny element wytycznych należy uznać także dwa załączniki zawierające konkretne, praktyczne przykłady wraz z możliwymi scenariuszami, które pokazują schemat interpretacji przepisów i postępowania w określonych sytuacjach. 

Pełna treść wytycznych dostępna jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52024XC06789&qid=1731581009993 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.