Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Holandia złożyła do Komisji Europejskiej powiadomienie w zakresie planowanego uchwalenia przepisów dotyczących alergenów (PAL). Zgłoszenie dotyczy projektu rozporządzenia Sekretarza Stanu ds. Zdrowia, Opieki Społecznej i Sportu, ustanawiającego zasady polityki dotyczące zanieczyszczenia krzyżowego alergenami i ostrzegawczego etykietowania (Zasada Polityki dotycząca Ostrzegawczego Etykietowania). Regulacja miałaby mieć zastosowanie do produktów wprowadzanych do obrotu na terenie Niderlandów.

Istota regulacji 

Zgodnie z art. 2 projektowanej regulacji pod pojęciem ostrzegawczego etykietowania alergenów należy rozumieć informacje na temat możliwej niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów, które mogą powodować alergie lub nietolerancje. Powinno ono opierać się na wynikach oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i miałoby być stosowane wyłącznie w przypadku, gdy ocena ryzyka, wykaże, że co najmniej jedna z wartości odniesienia określonych w załączniku do rozporządzenia została przekroczona. Odstępstwem od tej ogólnej zasady miałoby być umożliwienie etykietowania alergenów stosowane jako środek ostrożności w odniesieniu do rzemieślniczych środków spożywczych, jeżeli ocena ryzyka wykaże, że w praktyce możliwe jest zanieczyszczenie krzyżowe jednym lub większą liczbą alergenów wymienionych w załączniku. W przypadku stosowania ostrzegawczego etykietowania będzie należało stosować sformułowanie o następującej treści: „Może zawierać xxx” lub „Nie nadaje się dla xxx”.

Okresy przejściowe 

Z uwagi na to, iż wprowadzenie powyższych rozwiązań prawnych może potencjalnie naruszać m.in. zasadę swobodę przepływu towarów, konieczna była ich notyfikacja Komisji oraz umożliwienie zgłaszania ewentualnych uwag, również państwom członkowskim. W związku z tym, do dnia 17 marca 2025 r. kraje członkowskie oraz Komisja mogą ustosunkować się do propozycji. Rozporządzenie miałoby być stosowne od dnia 1 stycznia 2026 r. 

Więcej szczegółów powiadomienia znajdziesz pod adresem:

https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/pl/notification/26499 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.