Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Słowacja, Litwa i Nowa Zelandia reagują na zagrożenie Listeria w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W czerwcu 2025 roku trzy państwa – Słowacja, Litwa i Nowa Zelandia – wydały oddzielne ostrzeżenia dotyczące bakterii Listeria monocytogenes, podkreślając zagrożenia związane z jej występowaniem w żywności.

Na Słowacji regionalna stacja sanitarna poinformowała o śmierci starszego mężczyzny, u którego zdiagnozowano zakażenie Listeria monocytogenes powiązane z konsumpcją koziego sera zakupionego bezpośrednio od producenta w regionie Liptov. Zgon ten stał się impulsem do bardzo szerokiego komunikatu dotyczącego ryzyka spożywania świeżych, niepasteryzowanych serów.

Narodowe Centrum Zdrowia Publicznego (NVSC) na Litwie opublikowało oficjalne ostrzeżenie, alarmując przed potencjalnym zagrożeniem ze strony Listeria w małych partiach serów miękkich sprzedawanych na lokalnych targowiskach. Władze zaleciły szczególną ostrożność osobom starszym, kobietom w ciąży oraz osobom z osłabioną odpornością .

W Nowej Zelandii zaktualizowano rekomendacje konsumenckie, obejmujące m.in. wytyczne dotyczące „gotowych do spożycia” produktów na bazie nabiału. Podkreślono konieczność zapewnienia odpowiednich warunków chłodzenia, dokładnej higieny produkcji i unikania spożycia przeterminowanych wyrobów .

Znaczenie działań trzech krajów

  • Ostrzeżenia zwracają uwagę na realne zagrożenie zdrowotne, związane z poważnymi infekcjami Listeria, które mogą prowadzić do obciążających skutków: od posocznicy i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych po ciężkie infekcje u pacjentów z obniżoną odpornością.
  • Podkreślają one znaczenie bezpiecznych praktyk – szczególnie dotyczących przechowywania, produkcji oraz unikania spożycia świeżych, niepasteryzowanych serów przez grupy ryzyka.
  • Ostrzeżenia te dają też obraz aktywnego nadzoru sanitarnego na poziomie krajowym – świadczą o monitoringu, szybkiej analizie przypadków oraz świadomości zagrożeń w różnych regionach.

Osoby szczególnie narażone (seniorzy, kobiety w ciąży, noworodki, osoby z obniżoną odpornością) powinny:

  • Unikać świeżych, zwłaszcza niepasteryzowanych serów i produktów mlecznych spożywanych bez obróbki termicznej.
  • Przechowywać produkty chłodnicze w odpowiednich temperaturach: lodówka ≤ 4°C.
  • Zwrócić uwagę na daty przydatności i dokładne informacje o pochodzeniu produktów.
  • W przypadku objawów (gorączka, bóle mięśniowe, biegunka) sięgnąć po pomoc medyczną z informacją o możliwym kontakcie z Listeria.

Podsumowując, ostatnie ostrzeżenia ze Słowacji, Litwy i Nowej Zelandii to jasny sygnał o potencjalnym zagrożeniu, jakie niesie Listeria monocytogenes, szczególnie w produktach mlecznych typu „ready-to-eat”. Aktywna reakcja władz i edukacja konsumentów to istotne kroki w zapobieganiu kolejnym zakażeniom tej poważnej bakterii.


Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie, zapraszamy na stacjonarne warsztaty oraz forum menagerskie Listeria w produktach RTE oraz doskonalenie monitoringu środowiskowego i zarządzania alergenami - Safety4Future FoodFakty

 

Źródło:

https://svps.sk/listeria-pod-drobnohladom-organov-veterinarnej-spravy-a-organov-verejneho-zdravotnictva/

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/prevent-you-and-your-loved-ones-getting-life-threatening-listeriosis/

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.