Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rekordowa liczba wycofań żywności w Finlandii w 2024 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2024 roku Finlandia odnotowała najwyższą w historii liczbę wycofań produktów spożywczych z rynku. Jak wynika z danych opublikowanych przez Fińską Agencję ds. Żywności (Ruokavirasto), łącznie przeprowadzono 305 procedur wycofania – o 55 więcej niż rok wcześniej. Co istotne, żaden pojedynczy czynnik ani kategoria produktów nie zdominowały tego wzrostu, co zdaniem ekspertów świadczy o rozproszeniu ryzyk w łańcuchu żywnościowym.

Najczęstsze powody wycofań: bakterie, pestycydy i dodatki

Najwięcej przypadków – 57 – dotyczyło zagrożeń mikrobiologicznych, takich jak Salmonella, Listeria, inne bakterie i pleśnie. W 25 przypadkach to właśnie obecność Salmonelli była powodem wycofania. Patogen ten wykryto w szerokim zakresie produktów: od świeżych ziół, przez nasiona i pasty, aż po mięso z indyka, wołowinę i wieprzowinę.

W 38 przypadkach powodem były pozostałości pestycydów w owocach i warzywach. To jednak oznacza spadek o 25% względem 2023 roku. Zdaniem fińskich inspektorów, poprawa wynika z lepszego ukierunkowania kontroli na podstawie wcześniejszych wykryć. Mimo to, najczęściej wykrywanym środkiem nadal był chloropiryfos – zakazany w UE pestycyd.

Dodatki do żywności przyczyniły się do 35 wycofań – głównie z powodu przekroczenia dopuszczalnych poziomów lub obecności niezatwierdzonych substancji. Tyle samo przypadków dotyczyło zagrożeń fizycznych, takich jak obecność ciał obcych w produktach (np. szkło, metal, tworzywa sztuczne). Co istotne, około połowa tych incydentów miała miejsce w krajowej produkcji.

26 wycofań dotyczyło nieprawidłowo oznaczonych alergenów – najczęściej mleka, glutenu i siarczynów.

Produkty z Azji i USA pod lupą

Z analizy pochodzenia wycofanych produktów wynika, że 46% przypadków dotyczyło produktów spoza UE, 31% – z krajów europejskich, a jedynie 23% – z Finlandii. Szczególną uwagę zwracają produkty z Azji (29 wycofań), wśród których dominującym problemem były pozostałości pestycydów. W przypadku 11 produktów z USA powodem wycofania była obecność składników uznanych w UE za nową żywność lub dodatków niedopuszczonych do stosowania na rynku europejskim.

Wzrost liczby ognisk zatruć, ale mniej poszkodowanych

W 2024 roku zgłoszono 58 ognisk zatruć pokarmowych, czyli więcej niż rok wcześniej (45), jednak łączna liczba poszkodowanych spadła do 993 osób (wobec 1 671 w 2023 r.). Norowirus nadal pozostaje najczęstszym czynnikiem – odpowiadał za 20 ognisk i 340 przypadków zachorowań.

Jedno z największych ognisk, wywołane wirusem zapalenia wątroby typu E (HEV), objęło 127 osób w całym kraju. Za prawdopodobne źródło uznano produkty z kiełbas dojrzewających, w których wykryto kilka różnych genotypów wirusa, zgodnych z tymi stwierdzonymi u pacjentów.

Wnioski i znaczenie dla bezpieczeństwa żywności

Zarówno dane o wycofaniach, jak i statystyki ognisk wskazują, że system kontroli w Finlandii działa skutecznie, szczególnie w kontekście wczesnego wykrywania zagrożeń i szybkiego reagowania. Jednocześnie skala problemów – zarówno tych mikrobiologicznych, jak i chemicznych – pokazuje, że wyzwania związane z bezpieczeństwem żywności są wciąż istotne, niezależnie od kraju i poziomu rozwoju systemu.

Źródło: Ruokavirasto

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.