Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella Enteritidis - 35 zakażeń i 10 hospitalizacji w Austrii – podejrzenie pada na jaja i mięso drobiowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Austrii trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie ogniska zakażeń wywołanych przez Salmonella Enteritidis, które od grudnia 2024 roku objęło już 35 osób. Jak informuje Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES), 10 pacjentów wymagało hospitalizacji. Śledztwo zostało zlecone przez tamtejsze Ministerstwo Zdrowia i prowadzone jest we współpracy z władzami sześciu krajów związkowych.

Rozprzestrzenianie i profil zakażonych

Zachorowania zarejestrowano w sześciu regionach Austrii: Dolnej i Górnej Austrii, Salzburgu, Styrii, Tyrolu i Wiedniu. Chorzy to 17 kobiet i 18 mężczyzn, w wieku od 1 do 83 lat, przy medianie wieku wynoszącej 24 lata. Obraz kliniczny zakażeń obejmuje typowe objawy salmonellozy – biegunkę, gorączkę, bóle brzucha i wymioty. U jednej trzeciej chorych stan zdrowia wymagał leczenia szpitalnego.

Sekwencjonowanie genomowe ujawniło, że wszystkie przypadki zakażenia wywołał ten sam szczep Salmonella Enteritidis – o typie sekwencji ST11 i genotypie CT14117. To pozwala na uznanie ich za część jednego ogniska epidemicznego.

Potencjalne źródło – jaja i drób pod lupą

Jak podaje AGES, analiza próbek żywności i materiału weterynaryjnego pobranych na fermach drobiu przyniosła pozytywne wyniki na obecność tego samego szczepu. Na tej podstawie hipoteza robocza zakłada, że źródłem zakażeń mogą być jaja, przetwory jajeczne lub mięso drobiowe.

Dokładna identyfikacja produktu odpowiedzialnego za transmisję patogenu wciąż trwa. Eksperci AGES podkreślają jednak znaczenie prawidłowej higieny kuchennej, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy namnażanie bakterii w żywności przyspiesza. W szczególności ryzyko dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego, które wymagają właściwego przechowywania i dokładnej obróbki cieplnej.

Skoordynowana odpowiedź służb

Obecne dochodzenie prowadzone jest w ścisłej współpracy AGES z Ministerstwem Zdrowia oraz lokalnymi władzami krajów związkowych. Badania epidemiologiczne, laboratoryjne i środowiskowe mają na celu nie tylko ustalenie źródła, ale także przeciwdziałanie dalszemu rozprzestrzenianiu się zakażeń. Trwa również analiza łańcucha dostaw potencjalnie skażonych produktów.

Podsumowanie

Choć Salmonella Enteritidis pozostaje jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych w Europie, ten konkretny szczep (ST11 CT14117) odznacza się wysokim potencjałem epidemicznym. Ustalenie jego obecności w próbkach z ferm drobiu wskazuje na potrzebę szczególnej ostrożności w całym sektorze produkcji i dystrybucji drobiu oraz jaj – od gospodarstw po konsumentów.

Źródło: AGES​

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.