Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost zakażeń Salmonellą Saintpaul w Wielkiej Brytanii: połowa chorych to małe dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W pierwszym kwartale 2025 roku brytyjskie służby sanitarne stanęły przed kolejnym wyzwaniem w obszarze chorób przenoszonych przez żywność. W ramach rutynowego nadzoru epidemiologicznego wykryto przypadki zakażenia rzadko spotykanym w tym regionie serotypem Salmonella Saintpaul. Szybka reakcja laboratoryjna i współpraca instytucji zdrowia publicznego pozwoliły na wczesne zidentyfikowanie i powiązanie przypadków dzięki zastosowaniu zaawansowanych metod biologii molekularnej, w tym sekwencjonowania całogenomowego (WGS). Obecnie trwa intensywne dochodzenie, mające na celu ustalenie źródła zakażeń i ograniczenie ich potencjalnego dalszego rozprzestrzeniania się. Sprawą zajmuje się UK Health Security Agency (UKHSA), która koordynuje działania w skali całego kraju.

Geografia i charakterystyka przypadków

Większość zakażeń (19 przypadków) wykryto w Anglii, po dwa przypadki zgłoszono w Irlandii Północnej i Walii, a jeden w Szkocji. Wśród chorych są niemowlęta i osoby starsze – przedział wiekowy obejmuje pacjentów od poniżej 1 roku życia do 88 lat, przy czym mediana wieku to zaledwie 5 lat. Zakażenia w przeważającej większości dotknęły dzieci – aż połowa przypadków dotyczyła osób poniżej piątego roku życia. Hospitalizacji wymagało pięć osób.

Cicha transmisja bez zagranicznych podróży

Analiza przeprowadzona przez UKHSA wykazała, że żadna z osób zakażonych nie podróżowała poza Wielką Brytanię w okresie inkubacji choroby. Potwierdzono też, że wszystkie przypadki są ze sobą genetycznie powiązane – co ustalono przy użyciu rutynowego pełnego sekwencjonowania genomu (Whole Genome Sequencing, WGS) szczepu Salmonella Saintpaul t5.945.

Co wiemy o tym serotypie?

Salmonella Saintpaul to rzadko występujący serotyp na terenie Wielkiej Brytanii. Poprzednie większe ognisko związane z tą odmianą miało miejsce w 2023 roku i dotyczyło ponad 90 przypadków zakażeń powiązanych ze spożyciem importowanych melonów kantalupa. W obecnym dochodzeniu nie ma jednak żadnych przesłanek wskazujących na to, że melony są źródłem zakażenia.

Objawy i przebieg choroby

U części pacjentów wystąpiły poważne objawy – w tym wymioty, biegunka z krwią oraz odwodnienie, szczególnie groźne dla najmłodszych. Siedem przypadków zgłoszono z objawami krwi w stolcu. UKHSA nie stwierdziła obecności genotypowych markerów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w przebadanych szczepach, co jednak nie zmniejsza powagi sytuacji – szczególnie ze względu na kliniczny przebieg u części pacjentów.

Apel do społeczeństwa i sektora spożywczego

Władze sanitarno-epidemiologiczne podkreślają, że Salmonella może być przenoszona zarówno drogą pokarmową (poprzez żywność i wodę), jak i drogą kontaktową – dlatego kluczowe znaczenie ma higiena osobista. Eksperci zalecają:

  • unikanie przygotowywania posiłków przez osoby z objawami,

  • dokładne mycie rąk po skorzystaniu z toalety i przed jedzeniem,

  • pozostanie w domu przez co najmniej 48 godzin po ustąpieniu objawów.

“UKHSA prowadzi dochodzenie w sprawie niewielkiego ogniska zakażeń Salmonellą. Od marca 2025 nie odnotowano nowych przypadków, ale dochodzenie mające na celu ustalenie źródła nadal trwa” – poinformowała dr Gauri Godbole, zastępca dyrektora ds. infekcji jelitowych w UKHSA.

Co dalej?

W obliczu zakażeń obejmujących wiele regionów kraju i wysoki odsetek przypadków u dzieci, brytyjskie służby sanitarne kontynuują dochodzenie, analizując możliwe źródła zakażenia oraz powiązania między przypadkami. Trwają także działania prewencyjne mające na celu ograniczenie dalszej transmisji i szybkie wykrycie ewentualnych kolejnych infekcji.

Źródło: UKHSA​

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.