W pierwszym kwartale 2025 roku brytyjskie służby sanitarne stanęły przed kolejnym wyzwaniem w obszarze chorób przenoszonych przez żywność. W ramach rutynowego nadzoru epidemiologicznego wykryto przypadki zakażenia rzadko spotykanym w tym regionie serotypem Salmonella Saintpaul. Szybka reakcja laboratoryjna i współpraca instytucji zdrowia publicznego pozwoliły na wczesne zidentyfikowanie i powiązanie przypadków dzięki zastosowaniu zaawansowanych metod biologii molekularnej, w tym sekwencjonowania całogenomowego (WGS). Obecnie trwa intensywne dochodzenie, mające na celu ustalenie źródła zakażeń i ograniczenie ich potencjalnego dalszego rozprzestrzeniania się. Sprawą zajmuje się UK Health Security Agency (UKHSA), która koordynuje działania w skali całego kraju.
Wzrost zakażeń Salmonellą Saintpaul w Wielkiej Brytanii: połowa chorych to małe dzieci
Geografia i charakterystyka przypadków
Większość zakażeń (19 przypadków) wykryto w Anglii, po dwa przypadki zgłoszono w Irlandii Północnej i Walii, a jeden w Szkocji. Wśród chorych są niemowlęta i osoby starsze – przedział wiekowy obejmuje pacjentów od poniżej 1 roku życia do 88 lat, przy czym mediana wieku to zaledwie 5 lat. Zakażenia w przeważającej większości dotknęły dzieci – aż połowa przypadków dotyczyła osób poniżej piątego roku życia. Hospitalizacji wymagało pięć osób.
Cicha transmisja bez zagranicznych podróży
Analiza przeprowadzona przez UKHSA wykazała, że żadna z osób zakażonych nie podróżowała poza Wielką Brytanię w okresie inkubacji choroby. Potwierdzono też, że wszystkie przypadki są ze sobą genetycznie powiązane – co ustalono przy użyciu rutynowego pełnego sekwencjonowania genomu (Whole Genome Sequencing, WGS) szczepu Salmonella Saintpaul t5.945.
Co wiemy o tym serotypie?
Salmonella Saintpaul to rzadko występujący serotyp na terenie Wielkiej Brytanii. Poprzednie większe ognisko związane z tą odmianą miało miejsce w 2023 roku i dotyczyło ponad 90 przypadków zakażeń powiązanych ze spożyciem importowanych melonów kantalupa. W obecnym dochodzeniu nie ma jednak żadnych przesłanek wskazujących na to, że melony są źródłem zakażenia.
Objawy i przebieg choroby
U części pacjentów wystąpiły poważne objawy – w tym wymioty, biegunka z krwią oraz odwodnienie, szczególnie groźne dla najmłodszych. Siedem przypadków zgłoszono z objawami krwi w stolcu. UKHSA nie stwierdziła obecności genotypowych markerów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w przebadanych szczepach, co jednak nie zmniejsza powagi sytuacji – szczególnie ze względu na kliniczny przebieg u części pacjentów.
Apel do społeczeństwa i sektora spożywczego
Władze sanitarno-epidemiologiczne podkreślają, że Salmonella może być przenoszona zarówno drogą pokarmową (poprzez żywność i wodę), jak i drogą kontaktową – dlatego kluczowe znaczenie ma higiena osobista. Eksperci zalecają:
unikanie przygotowywania posiłków przez osoby z objawami,
dokładne mycie rąk po skorzystaniu z toalety i przed jedzeniem,
pozostanie w domu przez co najmniej 48 godzin po ustąpieniu objawów.
“UKHSA prowadzi dochodzenie w sprawie niewielkiego ogniska zakażeń Salmonellą. Od marca 2025 nie odnotowano nowych przypadków, ale dochodzenie mające na celu ustalenie źródła nadal trwa” – poinformowała dr Gauri Godbole, zastępca dyrektora ds. infekcji jelitowych w UKHSA.
Co dalej?
W obliczu zakażeń obejmujących wiele regionów kraju i wysoki odsetek przypadków u dzieci, brytyjskie służby sanitarne kontynuują dochodzenie, analizując możliwe źródła zakażenia oraz powiązania między przypadkami. Trwają także działania prewencyjne mające na celu ograniczenie dalszej transmisji i szybkie wykrycie ewentualnych kolejnych infekcji.
Źródło: UKHSA
Przeczytaj także
-
23.06.2025
Siedem nowych zagrożeń na radarze EFSA. Co niepokoi europejskich ekspertów?
-
30.05.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne: unijny rejestr wzbogacony o wyjątkowe produkty z pięciu krajów
Unijny rejestr produktów o chronionym pochodzeniu ponownie się powiększa. Do grona objętych ochroną nazw dołączyły m.in. portugalskie ciasto z fasoli, fińskie jagodowe wypieki, sól z Rio Maior czy francuski ser z owczego mleka.
-
27.05.2025
Zakażenia Listeria i Cryptosporidium w Wielkiej Brytanii w 2024 roku – podsumowanie UKHSA i PHW