Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe chronione oznaczenia geograficzne: unijny rejestr wzbogacony o wyjątkowe produkty z pięciu krajów

Kategoria: Składniki Żywności

Unijna polityka jakości promuje i chroni produkty rolne oraz środki spożywcze, które wyróżniają się wyjątkowymi cechami, tradycyjnymi metodami wytwarzania i silnym związkiem z miejscem pochodzenia. Wspólnotowy system oznaczeń – obejmujący Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (GTS) – zapewnia konsumentom gwarancję autentyczności i jakości, a producentom – wsparcie, ochronę przed podróbkami oraz większą rozpoznawalność na rynku krajowym i zagranicznym. Co miesiąc do rejestru dodawane są kolejne produkty, stanowiące świadectwo dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Europy i państw stowarzyszonych.


Nowe produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP)

Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior
Kategoria: Sól
Pochodzenie: Portugalia

„Sal de Rio Maior” oraz „Flor de Sal de Rio Maior” to sól pozyskiwana w naturalnym procesie z podziemnego słonego źródła w gminie Rio Maior, niedaleko Lizbony. Zbierana ręcznie w tradycyjnych salinach i suszona na słońcu, wyróżnia się białym kolorem, krystaliczną teksturą i intensywnym smakiem.
Rzemieślniczy sposób produkcji, przekazywany z pokolenia na pokolenie, stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego tego regionu.

KE, EUR – LEX - Sal de Rio Maior

Erzincan Tulum Peyniri
Kategoria: Ser 
Pochodzenie: Turcja

„Erzincan Tulum Peyniri” to ser z mleka owczego dojrzewający przez minimum 4 miesiące w workach ze skóry owczej lub koziej, bądź w plastikowych beczkach. Ma kremowobiały kolor, kruchą konsystencję i intensywny, słony smak.
Jest produkowany w prowincji Erzincan na wschodzie Turcji, gdzie klimat i roślinność mają znaczący wpływ na jakość pastwisk i mleka. Wielowiekowa tradycja i unikalne warunki naturalne nadają temu serowi wyjątkowy charakter.

KE, EUR – LEX - Erzincan Tulum Peyniri

Nowe produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG)

Pastel de feijão de Torres Vedras
Kategoria: Wypiek cukierniczy
Pochodzenie: Portugalia

„Pastel de feijão de Torres Vedras” to tradycyjne portugalskie ciasto, produkowane wyłącznie w gminie Torres Vedras. Składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta i słodkiego nadzienia z białej fasoli, migdałów, żółtek jaj i cukru.
Wyróżnia się półprzezroczystą skórką i wyraźnym migdałowym aromatem. Jego receptura sięga XIX wieku, a unikalny smak i papierowe opakowanie uczyniły go regionalnym symbolem kulinarnym.

KE, EUR – LEX - Pastel de feijão de Torres Vedras

Savolainen mustikkakukko
Kategoria: Wypiek cukierniczy
Pochodzenie: Finlandia

„Savolainen mustikkakukko” to tradycyjne ciasto z fińskiego regionu Savo. Wyróżnia się podwójną warstwą żytnią i nadzieniem z jagód leśnych. Ma chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze o kolorze od ciemnoniebieskiego po liliowy.
Spożywane jako deser lub dodatek do kawy, często serwowane z bitą śmietaną czy lodami. Produkt opiera się na lokalnej wiedzy, dostępności dzikich jagód i długiej tradycji wypieku z żyta.

KE, EUR – LEX - Savolainen mustikkakukko

Miel de Asturias
Kategoria: Miód
Pochodzenie: Hiszpania

„Miel de Asturias” to miód produkowany w północnej Hiszpanii z roślin typowych dla regionu Asturii. Ma bursztynowy kolor, gęstą konsystencję i intensywny smak.
Tradycyjne techniki pszczelarskie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a lokalna wiedza o florze pozwala uzyskać miód o zróżnicowanym charakterze i wysokiej jakości.

KE, EUR – LEX - Miel de Asturias

Pérail
Kategoria: Ser 
Pochodzenie: Francja

„Pérail” to miękki ser z pełnego mleka owczego, wytwarzany w południowo-zachodniej części Masywu Centralnego. Ma płaski, okrągły kształt, cienką, miękką skórkę i kremowe wnętrze.
Charakteryzuje się mlecznym smakiem z nutami wełny, śmietany i suszonych owoców. Tradycja pasterska oraz lokalna flora wpływają na unikalne cechy tego produktu.

KE, EUR – LEX - Pérail

Podsumowanie

Majowa aktualizacja unijnego rejestru przyniosła aż sześć nowych chronionych oznaczeń – cztery ChOG i dwa ChNP. Wspólnym mianownikiem tych produktów jest głęboko zakorzeniona tradycja, ścisły związek z miejscem pochodzenia oraz wyjątkowe cechy jakościowe, które zasługują na uznanie i ochronę na poziomie europejskim.


Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.