Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji, Irlandii, a także Cypru i Turcji

Kategoria: Składniki Żywności

Produkt wieprzowy z Chorwacji wpisany do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP)

Komisja Europejska dodała Meso crne slavonske svinje”, produkt wieprzowy z kontynentalnej Chorwacja, do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP). Jest to produkt wieprzowy od prosiąt i tuczników świnie pochodzące od macior i knurów rasy „Czarna słowiańska świnia” (Fajferica).Mięso ma ciemną barwę i charakteryzuje się dużą jędrnością, dużym udziałem tłuszczu śródmięśniowego oraz niski odpływ wody. Wyższa zawartość tłuszczu w mięśniach odpowiada za miękkość i soczystość mięsa po ugotowaniu, co nadaje mu miękką konsystencję do żucia.

Jakość i cechy charakterystyczne „Meso crne slavonske svinje” wynikają z jej podłoża genetycznego, swobodnego przemieszczania się i wypasu świni czarnosłowiańskiej na pastwiskach, stosowania specyficznej paszy oraz dłuższego okresu tuczu ze względu na niższy średni dobowy przyrost masy ciała.

Wieprzowina jest tradycyjnie spożywana w kontynentalnej Chorwacji z okazji świąt, świąt religijnych i uroczystości rodzinnych. Świnia ma również znaczenie symboliczne: miejscowi przyjęli zwyczaj wbijania pyska w ziemię i wypychania go do przodu jako symbol szczęścia i dobrobytu. Z tego powodu pieczeń wieprzowa jest tradycyjnym daniem na pożegnanie starego roku i powitanie nowego.

Ta nowa nazwa zostanie dodana do listy 1680 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajdziesz w bazie danych eAmbrosia . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod adresem Systemy jakości oraz na portalu GIView .

Źródło: KE, EUR-LEX

Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne Irlandii

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie „Soli morskiej z wyspy Achill” do rejestru substancji chronionych Oznaczenia pochodzenia (ChNP).

„Sól morska z wyspy Achill” to nazwa nadana naturalnie zbieranej soli morskiej z wód wokół wyspy Achill, największej irlandzkiej wyspy położonej u zachodniego wybrzeża hrabstwa Mayo. Wyspę otacza Ocean Atlantycki. Ze względu na wiejskie położenie na wody wokół wyspy nie mają wpływu duże miasta ani przemysł ciężki.

„Sól morska z wyspy Achill” nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów, a proces produkcji pozwala na zachowanie ponad 20 pierwiastków śladowych naturalnie występujących w wodzie morskiej. Charakteryzuje się pochodzeniem pod względem smaku i wyglądu, a także czystością wody morskiej – która została sklasyfikowana przez Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego jako klasa A pod względem jakości skorupiaków – a także zawartością minerałów i zastosowanym procesem produkcji. Każdy członek personelu jest przeszkolony w zakresie zapewnienia prawidłowej tekstury, rozmiaru i kształtu płatków soli.

Ta nowa nazwa dołącza do listy 1673 produktów spożywczych już chronionych. Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajdziesz w bazie danych eAmbrosia . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod adresem Systemy jakości oraz na portalu GIView .

Źródło: KEEUR-LEX

Komisja Europejska zatwierdza oznaczenia geograficzne Cypru i Turcji

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie serów z Cypr do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i Turcji do chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” to miękki lub półtwardy biały ser pochodzący z Cypru, wytwarzany z poddanego obróbce cieplnej świeżego koziego 39; mleko, podpuszczka i sól. Dojrzewa w solonej serwatce przez co najmniej czterdzieści dni i ma konsystencję od miękkiej do półtwardej i dość kruchą z charakterystycznymi dziurkami o różnej wielkości i kształcie. Ser ma świeży smak, z cytrynowym i lekko słonym aromatem.

Ze względu na charakterystyczny kształt sera, jego czystą białą barwę i nieregularne dziury w środku, które nadają mu szorstki wygląd, przypominający kamienie wypolerowane na gładko pod wpływem wody morskiej, kawałki sera „Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias& #39; przypominają duże białe kamyki znalezione nad morzem. Te specyficzne cechy dały produktowi nazwę. Specjalizacja w produkcji „Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i do dziś jest produkowany w małych gospodarstwach domowych lub w domach mieszkańców Tillirii.

Ezine Peyniri” to kremowy biały ser z Türkiye, wytwarzany z mieszanki owczego i koziego; mleko krowie i sól morska. Ma kremowo-maślany aromat gotowanego mleka. Ser dojrzewa w solance przez co najmniej osiem miesięcy, co nadaje mu charakterystyczny kwaskowaty i lekko słodki smak. Obszar produkcji sera odzwierciedla przejście między klimatem śródziemnomorskim i czarnomorskim. Ze względu na półwilgotne warunki klimatyczne, duże opady i wietrzne warunki klimatyczne, obszar ten charakteryzuje się bogatą florą składającą się z setek roślin aromatycznych.

Zwierzęta, które produkują „Ezine Peyniri” mleko są skarmiane wyłącznie paszą pochodzącą z wyznaczonego obszaru geograficznego. Minimalny średni sezon wypasu wynosi co najmniej osiem miesięcy w roku. Jakość mleka jest wynikiem hodowli bydła na wolnym wybiegu oraz obfitości i jakości paszy dostępnej na tym obszarze.

Lista wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajduje się w bazie danych eAmbrosia . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod adresem Systemy jakości oraz na portalu GIView .

Źródło: KE, EUR-LEX, EUR-LEX

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.