Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe produkty z Włoch, Portugalii, Szwecji i Francji wpisane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG)

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.

Asparago verde di Canino z Włoch

Nazwa „Asparago verde di Canino” jest zarezerwowana dla szparagów należących do rodziny liliowatych. ChOG „Asparago verde di Canino” musi mieć również solidne (nie puste) pałki, wolne od pęknięć. Ze względu na jednolitość całej części  jadalnej i brak odpadów, szparagi te nazywane są również po włosku „mangiatutto” (zjedz wszystko).

Requeijão da Madeira z Portugalii

„Requeijão da Madeira” otrzymywany jest poprzez wytrącanie i podgrzewanie pełnego lub odtłuszczonego mleka krowiego z Madery, które zostało najpierw poddane koagulacji w drodze naturalnego zakwaszania pod wpływem rodzimych bakterii mlekowych rozwijających się w surowym mleku. Dodawana jest tylko sól, nie dodaje się żadnego rodzaju podpuszczki, środka fermentującego ani zakwaszającego. Dodatkowo nie jest poddawany żadnemu procesowi peklowania, zgodnie z tradycyjną maderską metodą produkcji.

Skedvi Bröd ze Szwecji

Jest to tradycyjny okrągły chleb chrupki z dziurką, wypiekany na żeliwnym palenisku w kamiennym piecu opalanym drewnem z pełnoziarnistego ziarna żytniego. Jest sprzedawany w dwóch wersjach: „oryginalnej” i „extragräddat” (ekstra kremowy), wypieczonych w różnym stopniu.

Ręczny proces wypieku nadaje pieczywu chrupkiemu „Skedvi Bröd” indywidualny wygląd, w którym wyraźnie widać ręczny proces wytwarzania. Pieczenie w piecu opalanym drewnem nadaje produktowi charakterystyczny zapach suchego lasu sosnowego z nutami igieł sosnowych i żywicy oraz charakterystyczny gorzki smak prażonej mąki z nutami korzenia lukrecji i nutami spalenizny.

"Fleur de sel de l’Île de Ré” z Fracji

Sól Fleur de sel de l'Île de Ré występuje w postaci kryształów, bezpośrednio po zbiorach, powszechnie znanych jako sól gruboziarnista, lub w postaci soli drobnoziarnistej, gdy kryształy są kruszone lub przesiewane. Występuje w kolorach od szarego do białego, w zależności od poziomu substancji nierozpuszczalnych obecnych w produkcie. Może mieć lekko czerwony lub żółty odcień ze względu na obecność mikroorganizmów. Fleur de sel de l'Île de Ré składa się z lekkich, kruchych kryształków, które unoszą się na powierzchni wody podczas zbiorów.

Wyspa Ré znajduje się na Oceanie Atlantyckim. Ré jest stosunkowo płaską, nisko położoną, osadową wyspą kilka kilometrów od wybrzeża i miasta La Rochelle, pomiędzy cieśninami Pertuis Breton (na północy) i Pertuis d'Antioche (na południu).

Źródło:

Skedvi Bröd: KE, EUR-LEX

Fleur de sel de l'Île de Ré: KE, EUR-LEX

Asparago verde di Canino: KE, EUR-LEX

Requeijão da Madeira: KE, EUR-LEX

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.