Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.
Asparago verde di Canino z Włoch
Nazwa „Asparago verde di Canino” jest zarezerwowana dla szparagów należących do rodziny liliowatych. ChOG „Asparago verde di Canino” musi mieć również solidne (nie puste) pałki, wolne od pęknięć. Ze względu na jednolitość całej części jadalnej i brak odpadów, szparagi te nazywane są również po włosku „mangiatutto” (zjedz wszystko).
Requeijão da Madeira z Portugalii
„Requeijão da Madeira” otrzymywany jest poprzez wytrącanie i podgrzewanie pełnego lub odtłuszczonego mleka krowiego z Madery, które zostało najpierw poddane koagulacji w drodze naturalnego zakwaszania pod wpływem rodzimych bakterii mlekowych rozwijających się w surowym mleku. Dodawana jest tylko sól, nie dodaje się żadnego rodzaju podpuszczki, środka fermentującego ani zakwaszającego. Dodatkowo nie jest poddawany żadnemu procesowi peklowania, zgodnie z tradycyjną maderską metodą produkcji.
Skedvi Bröd ze Szwecji
Jest to tradycyjny okrągły chleb chrupki z dziurką, wypiekany na żeliwnym palenisku w kamiennym piecu opalanym drewnem z pełnoziarnistego ziarna żytniego. Jest sprzedawany w dwóch wersjach: „oryginalnej” i „extragräddat” (ekstra kremowy), wypieczonych w różnym stopniu.
Ręczny proces wypieku nadaje pieczywu chrupkiemu „Skedvi Bröd” indywidualny wygląd, w którym wyraźnie widać ręczny proces wytwarzania. Pieczenie w piecu opalanym drewnem nadaje produktowi charakterystyczny zapach suchego lasu sosnowego z nutami igieł sosnowych i żywicy oraz charakterystyczny gorzki smak prażonej mąki z nutami korzenia lukrecji i nutami spalenizny.
"Fleur de sel de l’Île de Ré” z Fracji
Sól Fleur de sel de l'Île de Ré występuje w postaci kryształów, bezpośrednio po zbiorach, powszechnie znanych jako sól gruboziarnista, lub w postaci soli drobnoziarnistej, gdy kryształy są kruszone lub przesiewane. Występuje w kolorach od szarego do białego, w zależności od poziomu substancji nierozpuszczalnych obecnych w produkcie. Może mieć lekko czerwony lub żółty odcień ze względu na obecność mikroorganizmów. Fleur de sel de l'Île de Ré składa się z lekkich, kruchych kryształków, które unoszą się na powierzchni wody podczas zbiorów.
Wyspa Ré znajduje się na Oceanie Atlantyckim. Ré jest stosunkowo płaską, nisko położoną, osadową wyspą kilka kilometrów od wybrzeża i miasta La Rochelle, pomiędzy cieśninami Pertuis Breton (na północy) i Pertuis d'Antioche (na południu).
Źródło:
Fleur de sel de l'Île de Ré: KE, EUR-LEX
Przeczytaj także
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny.
Nazwa „Szabolcsi alma ” nawiązuje do jabłek uprawianych i zbieranych w powiecie Szabolcs-Szatmár-Bereg.