Komisja zatwierdziła oliwki „Milas Yağlı Zeytini” z Turcji jako nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny. Oliwki „Milas Yağlı Zeytini” są w pełni dojrzałe, mają kolor czarno-fioletowy, są całe i dzielone pionowo.
Specyfika produktu jest ściśle powiązana z warunkami klimatycznymi regionu i lokalnym know-how. Metoda produkcji jest ściśle monitorowana przez producentów, co gwarantuje jakość. Zastosowane do konserwacji oliwy z oliwek i cytryny wyróżniają produkt i podkreślają jego naturalny smak i aromat.
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1654 produktów rolnych już chronionych.
Przeczytaj także
-
25.09.2023
Komisja zatwierdziła polski ser „Twaróg wędzony” jako tradycyjną specjalność (GTS)
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
-
22.09.2023
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Borzag pálinka" z Węgier
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.