Komisja zatwierdziła oliwki „Milas Yağlı Zeytini” z Turcji jako nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny. Oliwki „Milas Yağlı Zeytini” są w pełni dojrzałe, mają kolor czarno-fioletowy, są całe i dzielone pionowo.
Specyfika produktu jest ściśle powiązana z warunkami klimatycznymi regionu i lokalnym know-how. Metoda produkcji jest ściśle monitorowana przez producentów, co gwarantuje jakość. Zastosowane do konserwacji oliwy z oliwek i cytryny wyróżniają produkt i podkreślają jego naturalny smak i aromat.
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1654 produktów rolnych już chronionych.
Przeczytaj także
-
25.09.2023
Komisja zatwierdziła polski ser „Twaróg wędzony” jako tradycyjną specjalność (GTS)
Czytaj więcej„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
-
22.09.2023
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Borzag pálinka" z Węgier
Czytaj więcej"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Czytaj więcejNaturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.




