Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny. Oliwki „Milas Yağlı Zeytini” są w pełni dojrzałe, mają kolor czarno-fioletowy, są całe i dzielone pionowo.
Specyfika produktu jest ściśle powiązana z warunkami klimatycznymi regionu i lokalnym know-how. Metoda produkcji jest ściśle monitorowana przez producentów, co gwarantuje jakość. Zastosowane do konserwacji oliwy z oliwek i cytryny wyróżniają produkt i podkreślają jego naturalny smak i aromat.
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1654 produktów rolnych już chronionych.
Przeczytaj także
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.