Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego. Sposób przygotowania, wygląd, kolor i smak nadają „twarógowi wędzonemu” jego tradycyjny charakter.
Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania drewna z wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho lub zanurzaniu sera w solance.
Te nowe nazwy dodano do listy 64 gwarantowanych tradycyjnych specjalności już chronionych.
Przeczytaj także
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii.