Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdziła polski ser „Twaróg wędzony” jako tradycyjną specjalność (GTS)

Kategoria: Składniki Żywności

Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego. Sposób przygotowania, wygląd, kolor i smak nadają „twarógowi wędzonemu” jego tradycyjny charakter. 

Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania drewna z wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho lub zanurzaniu sera w solance.

Te nowe nazwy dodano do listy 64 gwarantowanych tradycyjnych specjalności już chronionych.

Źródło: KE, EUR-LEX

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.