Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii. Kolor, kształt i konsystencja skórki są unikalne i są ściśle związane zarówno z typowymi czynnikami klimatycznymi pasma przybrzeżnego Morza Tyrreńskiego prowincji Cosenza, jak i z czynnikami ludzkimi. Typową technologią stosowaną w obszarze produkcji Cedro di Santa Maria del Cedro, która ma wpływ na ostateczny wygląd produktu, jest zastosowanie kraty. Ta ostatnia chroni przed działaniem wiatru, który byłby bardzo szkodliwy dla owoców, a także chroni przed surowością zimy, a jednocześnie zmniejsza ekspozycję na promienie słoneczne.
Ta nowa nazwa zostanie dodana do listy 1 625 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji jest dostępnych online na temat systemów jakości i na portalu GIView.
Źródło:
KE,
Przeczytaj także
"De Voerendaalse Bergen" to grupa win produkowanych w południowej Limburgii, na pagórkowatym obszarze gminy Voerendaal...
"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii.
Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)