Komisja zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Nazwa "Olio Campania" jest zarezerwowana dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra otrzymywanej z oliwek pochodzących z wyłączności Kampanii. Klimat regionu, charakteryzujący się suchymi i gorącymi latami, jest doskonale dostosowany do uprawy drzew oliwnych. Oprócz czynników środowiskowych, do jakości oliwy z Kampanii przyczyniły się również czynniki bardziej bezpośrednio związane z działaniem człowieka, takie jak agronomia i ekstrakcja.
Renoma nazwy "Olio Campania" opiera się na ścisłym związku, jaki od dawna istnieje między terytorium, drzewem oliwnym, oliwą i uprawą drzewa oliwnego, które nadal są symbolem regionu Kampanii.
„Slavonska kobasica" to fermentowana, długa kiełbasa konserwacyjna z mielonego mięsa wieprzowego i boczku, doprawiona solą kuchenną i przyprawami, a mianowicie papryką, mieloną papryką i czosnkiem. Produkowana jest w regionie Slavonian w północno-wschodniej Chorwacji. Slavonska kobasica" zyskała swoją renomę dzięki tradycyjnej recepturze jej przygotowania, która jest nadal stosowana i w znacznym stopniu przyczynia się do jej szczególnych właściwości organoleptycznych.
"Herbata Kangra" to rodzaj herbaty uprawianej w dolinie Kangra w Indiach. Ma charakterystyczny orzechowy, zimowy zielony, drzewny kwiatowy aromat, a także słodki posmak. Herbata Kangra produkowana jest w kilku rejonach położonych na zboczach pasma górskiego Dhauladhar w Himalajach Zachodnich. Jedną z bardzo specyficznych cech tego obszaru jest wysokość - wszystkie plantacje herbaty znajdują się na wysokości od 900 do 1400 metrów nad poziomem morza w tych pasmach górskich.
Wyjątkowe warunki klimatyczne odgrywają istotną rolę w wyśmienitym i charakterystycznym smaku końcowej filiżanki herbaty. Dolina Kangra słynie z produkcji najwyższej jakości herbat (zielonej, ortodoksyjnej czarnej, białej i oolong), których charakterystyczny bukiet powoduje utrzymujący się słodki posmak.
"Komiški rogač" to owoc drzewa karobowego Komiški krupni, uprawianego wyłącznie na terytorium wyspy Vis, w Chorwacji. Mielony produkt "Komiški rogač" otrzymuje się poprzez zmielenie dojrzałych owoców szarańczynu, a następnie ich wysuszenie. Jego tradycyjna metoda produkcji opiera się na wcześniejszej znajomości optymalnych warunków pogodowych dla zbioru owoców; ważne jest, aby zbierać owoce przed opadami deszczu późnym latem i wczesną jesienią. Dzięki słodkiemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi kakao i czekolady "Komiški rogač" jest szczególnie popularny w słodkich przetworach i stanowi składnik wielu preparatów, takich jak kremy, ciasta i słodkie napoje.
„Plăcintă dobrogeană" to ciasto produkowane w regionie Dobrugea, w południowo-wschodniej części Rumunii. Jest ono wykonane z rozwałkowanych płatów ciasta i wypełnione solonym serem, zmieszanym z twarogiem i jajkami. Płaty ciasta z nadzieniem są zwijane w rulon, pucowane i układane w spiralę w okrągłym naczyniu. Ciasto jest rozciągane i suszone, aż stanie się bardzo cienkie, półprzezroczyste, elastyczne i lekko błyszczące - cechy znane tylko miejscowym.
Specyfika produktu "Plăcintă dobrogeană" wynika z metody przygotowania i know-how przekazywanego z pokolenia na pokolenie przez mieszkańców regionu Dobrugea. Produkt zawdzięcza swoją renomę historycznym dowodom swojego wieku i sławy,
Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Nazwa "Aceite de Madrid" oznacza oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną w południowo-wschodniej części Wspólnoty Madrytu, między dolinami rzek Tajo, Jarama, Henares i Tajuña. Specyfika regionu, związana z czynnikiem ludzkim, wyróżnia się praktykami rolniczymi i uprawą oliwek, które koncentrują się na zachowaniu pierwotnych właściwości owoców.
Oliwki zbierane są bezpośrednio z drzewa, nigdy z ziemi, przy użyciu metod zapewniających poszanowanie integralności owocu, przy czym obowiązkowe jest oddzielenie oliwek od drzewa, zdrowych i świeżych. Transport do tłoczni odbywa się zawsze przy użyciu środków, które nie powodują uszkodzenia i pogorszenia jakości owoców.
Aceite de Madrid" posiada złożony profil organoleptyczny o intensywności od średniej do wysokiej, o aromacie oliwek, migdałów, trawy, liści, jabłek, pomidorów i bananów.
Źródła:
Slavonska kobasica: KE, EUR-LEX
Plăcintă dobrogeană: KE, EUR-LEX
Przeczytaj także
-
23.03.2023
Trzy nowe produkty zatwierdzone z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
Komisja zatwierdziła dodanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) win "Corrèze" z Francji, stając się tym samym 3500. wpisem do europejskiego rejestru oznaczeń geograficznych.
-
20.01.2023
Komisja zatwierdziła "Châtaigne des Cévennes" z Francji jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
-
01.12.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne produktów mięsnych z Chorwacji, Słowenii, Grecji i Finlandii
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) z Chorwacji i Słowenii (półwysep Istria) oraz trzy nowe chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) Chorwacji, Grecji i Finlandii