Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)

Nazwa "Olio Campania" jest zarezerwowana dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra otrzymywanej z oliwek pochodzących z wyłączności Kampanii. Klimat regionu, charakteryzujący się suchymi i gorącymi latami, jest doskonale dostosowany do uprawy drzew oliwnych. Oprócz czynników środowiskowych, do jakości oliwy z Kampanii przyczyniły się również czynniki bardziej bezpośrednio związane z działaniem człowieka, takie jak agronomia i ekstrakcja.

Renoma nazwy "Olio Campania" opiera się na ścisłym związku, jaki od dawna istnieje między terytorium, drzewem oliwnym, oliwą i uprawą drzewa oliwnego, które nadal są symbolem regionu Kampanii.

„Slavonska kobasica" to fermentowana, długa kiełbasa konserwacyjna z mielonego mięsa wieprzowego i boczku, doprawiona solą kuchenną i przyprawami, a mianowicie papryką, mieloną papryką i czosnkiem. Produkowana jest w regionie Slavonian w północno-wschodniej Chorwacji. Slavonska kobasica" zyskała swoją renomę dzięki tradycyjnej recepturze jej przygotowania, która jest nadal stosowana i w znacznym stopniu przyczynia się do jej szczególnych właściwości organoleptycznych.

"Herbata Kangra" to rodzaj herbaty uprawianej w dolinie Kangra w Indiach. Ma charakterystyczny orzechowy, zimowy zielony, drzewny kwiatowy aromat, a także słodki posmak. Herbata Kangra produkowana jest w kilku rejonach położonych na zboczach pasma górskiego Dhauladhar w Himalajach Zachodnich. Jedną z bardzo specyficznych cech tego obszaru jest wysokość - wszystkie plantacje herbaty znajdują się na wysokości od 900 do 1400 metrów nad poziomem morza w tych pasmach górskich.

Wyjątkowe warunki klimatyczne odgrywają istotną rolę w wyśmienitym i charakterystycznym smaku końcowej filiżanki herbaty. Dolina Kangra słynie z produkcji najwyższej jakości herbat (zielonej, ortodoksyjnej czarnej, białej i oolong), których charakterystyczny bukiet powoduje utrzymujący się słodki posmak.

"Komiški rogač" to owoc drzewa karobowego Komiški krupni, uprawianego wyłącznie na terytorium wyspy Vis, w Chorwacji. Mielony produkt "Komiški rogač" otrzymuje się poprzez zmielenie dojrzałych owoców szarańczynu, a następnie ich wysuszenie. Jego tradycyjna metoda produkcji opiera się na wcześniejszej znajomości optymalnych warunków pogodowych dla zbioru owoców; ważne jest, aby zbierać owoce przed opadami deszczu późnym latem i wczesną jesienią. Dzięki słodkiemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi kakao i czekolady "Komiški rogač" jest szczególnie popularny w słodkich przetworach i stanowi składnik wielu preparatów, takich jak kremy, ciasta i słodkie napoje.

„Plăcintă dobrogeană" to ciasto produkowane w regionie Dobrugea, w południowo-wschodniej części Rumunii. Jest ono wykonane z rozwałkowanych płatów ciasta i wypełnione solonym serem, zmieszanym z twarogiem i jajkami. Płaty ciasta z nadzieniem są zwijane w rulon, pucowane i układane w spiralę w okrągłym naczyniu. Ciasto jest rozciągane i suszone, aż stanie się bardzo cienkie, półprzezroczyste, elastyczne i lekko błyszczące - cechy znane tylko miejscowym.

Specyfika produktu "Plăcintă dobrogeană" wynika z metody przygotowania i know-how przekazywanego z pokolenia na pokolenie przez mieszkańców regionu Dobrugea. Produkt zawdzięcza swoją renomę historycznym dowodom swojego wieku i sławy,

Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Nazwa "Aceite de Madrid" oznacza oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną w południowo-wschodniej części Wspólnoty Madrytu, między dolinami rzek Tajo, Jarama, Henares i Tajuña. Specyfika regionu, związana z czynnikiem ludzkim, wyróżnia się praktykami rolniczymi i uprawą oliwek, które koncentrują się na zachowaniu pierwotnych właściwości owoców.

Oliwki zbierane są bezpośrednio z drzewa, nigdy z ziemi, przy użyciu metod zapewniających poszanowanie integralności owocu, przy czym obowiązkowe jest oddzielenie oliwek od drzewa, zdrowych i świeżych. Transport do tłoczni odbywa się zawsze przy użyciu środków, które nie powodują uszkodzenia i pogorszenia jakości owoców.

Aceite de Madrid" posiada złożony profil organoleptyczny o intensywności od średniej do wysokiej, o aromacie oliwek, migdałów, trawy, liści, jabłek, pomidorów i bananów.

 

Źródła:

Olio Campania: KE, EUR-LEX

Slavonska kobasica: KE, EUR-LEX

Herbata Kangra: KE, EUR-LEX

Komiški rogač: KE, EUR-LEX

Plăcintă dobrogeană: KE, EUR-LEX

Aceite de Madrid: KE, EUR-LEX

 

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.