Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Nazwa "Olio Campania" jest zarezerwowana dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra otrzymywanej z oliwek pochodzących z wyłączności Kampanii. Klimat regionu, charakteryzujący się suchymi i gorącymi latami, jest doskonale dostosowany do uprawy drzew oliwnych. Oprócz czynników środowiskowych, do jakości oliwy z Kampanii przyczyniły się również czynniki bardziej bezpośrednio związane z działaniem człowieka, takie jak agronomia i ekstrakcja.
Renoma nazwy "Olio Campania" opiera się na ścisłym związku, jaki od dawna istnieje między terytorium, drzewem oliwnym, oliwą i uprawą drzewa oliwnego, które nadal są symbolem regionu Kampanii.
„Slavonska kobasica" to fermentowana, długa kiełbasa konserwacyjna z mielonego mięsa wieprzowego i boczku, doprawiona solą kuchenną i przyprawami, a mianowicie papryką, mieloną papryką i czosnkiem. Produkowana jest w regionie Slavonian w północno-wschodniej Chorwacji. Slavonska kobasica" zyskała swoją renomę dzięki tradycyjnej recepturze jej przygotowania, która jest nadal stosowana i w znacznym stopniu przyczynia się do jej szczególnych właściwości organoleptycznych.
"Herbata Kangra" to rodzaj herbaty uprawianej w dolinie Kangra w Indiach. Ma charakterystyczny orzechowy, zimowy zielony, drzewny kwiatowy aromat, a także słodki posmak. Herbata Kangra produkowana jest w kilku rejonach położonych na zboczach pasma górskiego Dhauladhar w Himalajach Zachodnich. Jedną z bardzo specyficznych cech tego obszaru jest wysokość - wszystkie plantacje herbaty znajdują się na wysokości od 900 do 1400 metrów nad poziomem morza w tych pasmach górskich.
Wyjątkowe warunki klimatyczne odgrywają istotną rolę w wyśmienitym i charakterystycznym smaku końcowej filiżanki herbaty. Dolina Kangra słynie z produkcji najwyższej jakości herbat (zielonej, ortodoksyjnej czarnej, białej i oolong), których charakterystyczny bukiet powoduje utrzymujący się słodki posmak.
"Komiški rogač" to owoc drzewa karobowego Komiški krupni, uprawianego wyłącznie na terytorium wyspy Vis, w Chorwacji. Mielony produkt "Komiški rogač" otrzymuje się poprzez zmielenie dojrzałych owoców szarańczynu, a następnie ich wysuszenie. Jego tradycyjna metoda produkcji opiera się na wcześniejszej znajomości optymalnych warunków pogodowych dla zbioru owoców; ważne jest, aby zbierać owoce przed opadami deszczu późnym latem i wczesną jesienią. Dzięki słodkiemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi kakao i czekolady "Komiški rogač" jest szczególnie popularny w słodkich przetworach i stanowi składnik wielu preparatów, takich jak kremy, ciasta i słodkie napoje.
„Plăcintă dobrogeană" to ciasto produkowane w regionie Dobrugea, w południowo-wschodniej części Rumunii. Jest ono wykonane z rozwałkowanych płatów ciasta i wypełnione solonym serem, zmieszanym z twarogiem i jajkami. Płaty ciasta z nadzieniem są zwijane w rulon, pucowane i układane w spiralę w okrągłym naczyniu. Ciasto jest rozciągane i suszone, aż stanie się bardzo cienkie, półprzezroczyste, elastyczne i lekko błyszczące - cechy znane tylko miejscowym.
Specyfika produktu "Plăcintă dobrogeană" wynika z metody przygotowania i know-how przekazywanego z pokolenia na pokolenie przez mieszkańców regionu Dobrugea. Produkt zawdzięcza swoją renomę historycznym dowodom swojego wieku i sławy,
Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Nazwa "Aceite de Madrid" oznacza oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną w południowo-wschodniej części Wspólnoty Madrytu, między dolinami rzek Tajo, Jarama, Henares i Tajuña. Specyfika regionu, związana z czynnikiem ludzkim, wyróżnia się praktykami rolniczymi i uprawą oliwek, które koncentrują się na zachowaniu pierwotnych właściwości owoców.
Oliwki zbierane są bezpośrednio z drzewa, nigdy z ziemi, przy użyciu metod zapewniających poszanowanie integralności owocu, przy czym obowiązkowe jest oddzielenie oliwek od drzewa, zdrowych i świeżych. Transport do tłoczni odbywa się zawsze przy użyciu środków, które nie powodują uszkodzenia i pogorszenia jakości owoców.
Aceite de Madrid" posiada złożony profil organoleptyczny o intensywności od średniej do wysokiej, o aromacie oliwek, migdałów, trawy, liści, jabłek, pomidorów i bananów.
Źródła:
Slavonska kobasica: KE, EUR-LEX
Plăcintă dobrogeană: KE, EUR-LEX
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła dodanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) win "Corrèze" z Francji, stając się tym samym 3500. wpisem do europejskiego rejestru oznaczeń geograficznych.
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) z Chorwacji i Słowenii (półwysep Istria) oraz trzy nowe chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) Chorwacji, Grecji i Finlandii