Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
"Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
Uprawa i przetwarzanie "Châtaigne des Cévennes" odbywa się w górzystym regionie Cévennes obejmującym departamenty Gard i Hérault w południowo-środkowej Francji.
Kasztanowiec jest przystosowany do klimatu śródziemnomorskiego, który rozciąga się na tym obszarze. Od XVI wieku uprawa kasztanów w Cévennes odgrywa zasadniczą rolę w diecie regionu i korzysta z lokalnego know-how. Kasztanowiec ma przydomek "drzewo chlebowe".
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1607 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie eAmbrozja. Więcej informacji można znaleźć w internecie na temat systemów jakości oraz na portalu GIView.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.