Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
Nuez de Pedroso" zawdzięcza swoją jakość i szczególne cechy regionowi, w którym jest produkowany, przechowywany i pakowany, co wynika z czynników naturalnych i ludzkich. Wybór nasion, praktyki uprawowe Optice, zbiór w odpowiednim czasie, naturalne suszenie i przechowywanie orzechów w odpowiednich warunkach to techniki, które były rozwijane i przekazywane przez lata, stając się w końcu kolejnym czynnikiem ważnym dla uzyskania dobrej jakości owoców i konserwatora wszystkich ich cech.
Poza naturalną metodą suszenia, pojemność antyoksydacyjna "Nuez de Pedroso" jest wyższa niż innych orzechów, co daje mu dużą stabilność antyoksydacyjną i pozwala na dłuższą konserwację (ponad rok w doskonałych warunkach) przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka jełczenia. Orzech może być zatem konserwatorem do 31 grudnia roku następującego po roku zbioru.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.