Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Hiszpanii: "Nuez de Pedroso"

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.

Nuez de Pedroso" zawdzięcza swoją jakość i szczególne cechy regionowi, w którym jest produkowany, przechowywany i pakowany, co wynika z czynników naturalnych i ludzkich. Wybór nasion, praktyki uprawowe Optice, zbiór w odpowiednim czasie, naturalne suszenie i przechowywanie orzechów w odpowiednich warunkach to techniki, które były rozwijane i przekazywane przez lata, stając się w końcu kolejnym czynnikiem ważnym dla uzyskania dobrej jakości owoców i konserwatora wszystkich ich cech.

Poza naturalną metodą suszenia, pojemność antyoksydacyjna "Nuez de Pedroso" jest wyższa niż innych orzechów, co daje mu dużą stabilność antyoksydacyjną i pozwala na dłuższą konserwację (ponad rok w doskonałych warunkach) przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka jełczenia. Orzech może być zatem konserwatorem do 31 grudnia roku następującego po roku zbioru.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Znakowanie żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.