Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Hiszpanii- "Alubia de Anguiano"

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.

Fasola "Alubia de Anguiano" otrzymywana jest wyłącznie z odmiany "El Encinar" i posiada następujące cechy: średniej wielkości, owalna, o barwie winnoczerwonej, o wysokim stopniu namoczenia przed gotowaniem. Skraca to twardość fasoli i czas gotowania, nadając jej wysoką jakość kulinarną.

Bardzo ważna jest wiedza lokalnych producentów, którzy od lat selekcjonują nasiona, aby poprawić ich jakość i zdolność do adaptacji w danym regionie.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn