Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.
Fasola "Alubia de Anguiano" otrzymywana jest wyłącznie z odmiany "El Encinar" i posiada następujące cechy: średniej wielkości, owalna, o barwie winnoczerwonej, o wysokim stopniu namoczenia przed gotowaniem. Skraca to twardość fasoli i czas gotowania, nadając jej wysoką jakość kulinarną.
Bardzo ważna jest wiedza lokalnych producentów, którzy od lat selekcjonują nasiona, aby poprawić ich jakość i zdolność do adaptacji w danym regionie.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe włoskie chronione oznaczenie geograficzne (PGI): "Finocchio di Isola Capo Rizzuto", czyli koper włoski uprawiany w prowincjach Catanzaro i Crotone w Kalabrii.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) dla Słowacji: "Hrušovský lepník" - okrągły lub półksiężycowaty placek o średnicy 25-35 cm, wypiekany na zakwasie z ciasta chlebowego i ziemniaków, z nadzieniem lub dekoracją, pieczony w kamiennym piecu.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...