Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nowe włoskie chronione oznaczenie geograficzne (PGI): "Finocchio di Isola Capo Rizzuto", czyli koper włoski uprawiany w prowincjach Catanzaro i Crotone w Kalabrii.
Szczególnie łagodne warunki klimatyczne panujące w tym regionie w okresie zimowym i wiosennym sprzyjają stosunkowo ograniczonemu wzrostowi roślin i niskiej zawartości suchej masy, co powoduje chrupkość i soczystość kopru włoskiego. Renoma "Finocchio Isola di Capo Rizzuto" wynika również z jego cech smakowych i organoleptycznych.
Jest to podstawowy składnik wielu tradycyjnych przepisów regionu, dobrze znany szefom kuchni i ekspertom gastronomicznym ze względu na swój typowy smak i wielorakie zastosowanie w gotowaniu (świeże, pieczone, w cieście, konserwowane itp.).
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) dla Słowacji: "Hrušovský lepník" - okrągły lub półksiężycowaty placek o średnicy 25-35 cm, wypiekany na zakwasie z ciasta chlebowego i ziemniaków, z nadzieniem lub dekoracją, pieczony w kamiennym piecu.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) z Węgier: "Derecske alma", jabłka uprawiane w regionie Derecske. "Derecske alma" mają jędrny miąższ, niską kwasowość i są lekko słodkie.