Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) dla Słowacji: "Hrušovský lepník" - okrągły lub półksiężycowaty placek o średnicy 25-35 cm, wypiekany na zakwasie z ciasta chlebowego i ziemniaków, z nadzieniem lub dekoracją, pieczony w kamiennym piecu.
Istnieją różne rodzaje hruszowskiego lepníka, solone i wypełnione czosnkiem lub kiszoną kapustą, słodzone i wypełnione dżemem lub wypełnione mieszanką twarogu i ziemniaków. Produkowany jest w regionie Bańskiej Bystrzycy. Ciasto i nadzienie są wykonywane wyłącznie ręcznie. ‘’Hrušovský lepník" uzyskuje swój charakterystyczny aromat i smak dzięki przygotowaniu zaczynu, ciasta i nadzienia oraz dzięki czasowi potrzebnemu na rozgrzanie kamiennego pieca.
Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia.
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) z Węgier: "Derecske alma", jabłka uprawiane w regionie Derecske. "Derecske alma" mają jędrny miąższ, niską kwasowość i są lekko słodkie.
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).