Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Keleméri bárányhús" to mięso jagniąt ras Ile de France lub Suffolk, które są hodowane w gminie Kelemér, u podnóża gór Gömör-Szepes w Masywie Centralnym Północnym, na terenie Parku Narodowego Aggtelek. Pagórkowaty region charakteryzuje się mikroklimatem i specyficznymi formacjami roślinnymi. Rośliny lecznicze występujące na łąkach, oprócz traw, nadają "Keleméri bárányhús" pikantny aromat i smak.
Pasza i technologia chowu odgrywają kluczową rolę w produkcji tej jagnięciny o świeżym, czystym i pikantnym aromacie i smaku, rozpływającej się w ustach teksturze i jasnoczerwonym kolorze.
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1606 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie eAmbrozja.
Źródło:KE
EUR-LEX: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0819(04)&from=EN
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne z Węgier: "Nagykörűi ropogós cseresznye", obejmujący odmianę dużych czereśni uprawianych w gminie Nagykörű.