Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza węgierskie Keleméri bárányhús jako chronione oznaczenie geograficzne

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).

Keleméri bárányhús" to mięso jagniąt ras Ile de France lub Suffolk, które są hodowane w gminie Kelemér, u podnóża gór Gömör-Szepes w Masywie Centralnym Północnym, na terenie Parku Narodowego Aggtelek. Pagórkowaty region charakteryzuje się mikroklimatem i specyficznymi formacjami roślinnymi. Rośliny lecznicze występujące na łąkach, oprócz traw, nadają "Keleméri bárányhús" pikantny aromat i smak.

Pasza i technologia chowu odgrywają kluczową rolę w produkcji tej jagnięciny o świeżym, czystym i pikantnym aromacie i smaku, rozpływającej się w ustach teksturze i jasnoczerwonym kolorze.

To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1606 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie eAmbrozja.

Źródło:KE

EUR-LEX: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0819(04)&from=EN 

Wybierz obszar: Przemysł mięsny Znakowanie żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.