Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja zatwierdza "Oktoberfestbier" jako nowe chronione oznaczenie geograficzne Niemiec

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.

Jedną ze szczególnych cech piwa jest wykorzystanie wody czerpanej z głębokich źródeł w Monachium, pochodzących z warstw trzeciorzędowych (do głębokości ok. 250 m). Renoma i wyjątkowość Oktoberfestbier wynika z tradycyjnej metody produkcji kultywowanej przez wieki oraz niezwykłej renomy Oktoberfestu w Monachium, który odbywa się co roku od połowy września do początku października. Celebracja zaczyna się od uroczystego otworzenia pierwszej beczki Oktoberfestbier przez Oberbürgermeistera, pełniącego obowiązki burmistrza Monachium.

Jednym z powodów, dla których Oktoberfestbier cieszy się światową renomą, jest fakt, że w Monachium wcześnie wprowadzono innowacje do procesu warzenia, co wpłynęło na jakość. Fakt, że Oktoberfestbier jest warzony specjalnie na Oktoberfest w znacznym stopniu przyczynił się do znakomitej reputacji tego piwa.

Oktoberfestbier" jest również sprzedawany na całym świecie pod nazwą "Oktoberfestbier". Nowa nazwa zostanie dodana do listy 1598 już chronionych produktów (spożywczych). Lista wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajduje się w bazie danych Ambrozja. Więcej informacji można znaleźć w internecie na temat systemu jakości oraz na portalu GIView .

 

Źródło: KE

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł napojowy Znakowanie żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.