Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne produktów mięsnych z Chorwacji, Słowenii, Grecji i Finlandii

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP): "Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina" (mięso) z Chorwacji i Słowenii (półwysep Istria) oraz trzy nowe chronione oznaczenia geograficzne (ChOG):

- "Samoborska češnjovka / samoborska češnofka" (kiełbasa) z Chorwacji ,

- "Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou" (mięso) z Grecji,

- „ Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka” z Finlandii

Chorwacja / Słowenia

Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina" to mięso produkowane z bydła wyhodowanego na terytorium półwyspu Istria i hodowanego w tradycyjny sposób. Ma kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego, przyjemny zapach i charakterystyczny smak wołowiny, nadaje się do przygotowania różnych potraw mięsnych.

Chorwacja

Samoborska češnjovka" to wędzona kiełbasa z mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego, z dodatkiem wywaru ze świeżego czosnku i białego wytrawnego wina, produkowana w regionie Samobor w północnej Chorwacji.

Grecja

Mięso "Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou" jest produkowane z koźląt urodzonych na wyspach Limnos i Agios Efstratios w północno-wschodniej części Morza Egejskiego. Posiada przyjemne cechy organoleptyczne wynikające z tradycyjnych metod hodowli koźląt i kóz oraz ich diety, która opiera się na bogatej roślinności pastwisk wysp.

Finlandia

„ Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka”, produkt mięsny z szynki. Produkt wędzony na drewnie olchowym metodą bezpośredniego wędzenia w saunie dymnej. Ten specyficzny proces jest silnie zakorzeniony w fińskiej kulturze sauny, która stanowi podstawę odróżnienia od innych krajów i ich produktów wędzonych. „Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka” ma dość suchą powierzchnię, ale soczystą konsystencję. W wyniku długiego okresu wędzenia i metody bezpośredniego wędzenia jej zewnętrzna powierzchnia jest ciemnoczerwono-brązowa. Produkt posiada charakterystyczny aromat i smak dymu z drewna olchowego. Szynka peklowana w saunie jest przygotowywana w Finlandii zgodnie z tradycyjnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Źródło:  KE , KE

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.