Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP): "Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina" (mięso) z Chorwacji i Słowenii (półwysep Istria) oraz trzy nowe chronione oznaczenia geograficzne (ChOG):
- "Samoborska češnjovka / samoborska češnofka" (kiełbasa) z Chorwacji ,
- "Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou" (mięso) z Grecji,
- „ Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka” z Finlandii
Chorwacja / Słowenia
Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina" to mięso produkowane z bydła wyhodowanego na terytorium półwyspu Istria i hodowanego w tradycyjny sposób. Ma kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego, przyjemny zapach i charakterystyczny smak wołowiny, nadaje się do przygotowania różnych potraw mięsnych.
Chorwacja
Samoborska češnjovka" to wędzona kiełbasa z mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego, z dodatkiem wywaru ze świeżego czosnku i białego wytrawnego wina, produkowana w regionie Samobor w północnej Chorwacji.
Grecja
Mięso "Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou" jest produkowane z koźląt urodzonych na wyspach Limnos i Agios Efstratios w północno-wschodniej części Morza Egejskiego. Posiada przyjemne cechy organoleptyczne wynikające z tradycyjnych metod hodowli koźląt i kóz oraz ich diety, która opiera się na bogatej roślinności pastwisk wysp.
Finlandia
„ Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka”, produkt mięsny z szynki. Produkt wędzony na drewnie olchowym metodą bezpośredniego wędzenia w saunie dymnej. Ten specyficzny proces jest silnie zakorzeniony w fińskiej kulturze sauny, która stanowi podstawę odróżnienia od innych krajów i ich produktów wędzonych. „Aito saunapalvikinkku”/„Ękta basturökt skinka” ma dość suchą powierzchnię, ale soczystą konsystencję. W wyniku długiego okresu wędzenia i metody bezpośredniego wędzenia jej zewnętrzna powierzchnia jest ciemnoczerwono-brązowa. Produkt posiada charakterystyczny aromat i smak dymu z drewna olchowego. Szynka peklowana w saunie jest przygotowywana w Finlandii zgodnie z tradycyjnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) ze Słowacji - miód "Bardejovský Med / Med z Bardejova", produkowany w paśmie górskim Čergov
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.