Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) ze Słowacji - miód "Bardejovský Med / Med z Bardejova", produkowany w paśmie górskim Čergov, na obszarze górskim pokrytym lasami mieszanymi, składającymi się głównie z buków, jodeł, świerków i lip. W tym regionie od dawna hoduje się pszczołę miodną karnicką, która jest przystosowana do lokalnego klimatu i zbiorów spadzi.
Pszczoły produkują "Bardejovský Med / Med z Bardejova" w ulach umieszczonych w stajniach. Pszczelarze zbierają miód tradycyjną metodą, ściśle związaną z regionem. Know-how lokalnych pszczelarzy polega na wyborze lokalizacji pasiek, metody stosowanej w celu uzyskania i wydobycia miodu, a także na zasadach przechowywania i konfekcjonowania miodu.
Specyfika produktu "Bardejovský Med / Med z Bardejova" polega głównie na tym, że zarówno miód lipowy, jak i spadziowy zawierają również spadź jodłową, co wpływa na ich kolor, wahający się od ciemnobrązowego do czarnegom, a również na bardzo przyjemny smak.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne z Węgier: "Nagykörűi ropogós cseresznye", obejmujący odmianę dużych czereśni uprawianych w gminie Nagykörű.
Komisja zatwierdziła nowe włoskie chronione oznaczenie geograficzne (PGI): "Finocchio di Isola Capo Rizzuto", czyli koper włoski uprawiany w prowincjach Catanzaro i Crotone w Kalabrii.