Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trzy nowe produkty zatwierdzone z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)

Kategoria: Składniki Żywności

Wino "Corrèze" z Francji

Komisja zatwierdziła dodanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) win "Corrèze" z Francji, stając się tym samym 3500. wpisem do europejskiego rejestru oznaczeń geograficznych.

Wina "Corrèze" obejmują wina czerwone, białe i wina z suszonych winogron noszące wzmiankę o tradycji "wino ze słomy". Wyznaczony obszar geograficzny "Corrèze", tj. południowo-zachodnia część departamentu Corrèze, położony jest u podnóża dorzeczy rzek Brive i Meyssac. Warunki geologiczne, jak również czynniki ludzkie, takie jak techniki suszenia, przyczyniają się do kompozycji i struktury win, co uzasadnia przyznanie im ChNP.

Oznaczenia geograficzne mają zastosowanie do różnych produktów spożywczych, rolnych, win, win smakowych i napojów spirytusowych produkowanych w określonych regionach. Chronią one renomę konkretnych nazw produktów, regionalnych i tradycyjnych procesów produkcji lub innych istotnych elementów, które kształtują dziedzictwo kulinarne w całej Europie.

Źródło: KE

"Terras do Navia" z Hiszpanii 

Komisja zatwierdziła dodanie hiszpańskich win Terras do Navia do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PGI).

Produkowane w prowincji Lugo, we wspólnocie autonomicznej Galicji, wina Terras do Navia są na ogół klarowne i jasne, świeże i słodkie, o aromatach kwiatowych i owocowych.

Klimat morski tego obszaru, który skłania się ku klimatowi śródziemnomorskiemu, charakteryzującemu się szczególnie suchym latem i dużymi wahaniami temperatury między nocą a dniem, wpływa na jakość owoców, podobnie jak związki fenolowe i lotne, które pomagają kształtować kolor, nos i usta, a tym samym jakość winogron i wina.

Szczególne właściwości win pochodzących z tego obszaru są wynikiem wiekowej wiedzy miejscowych producentów wina, którzy przez lata wybierali odmiany winorośli najlepiej dostosowane do tego szczególnego środowiska naturalnego i opracowali najbardziej odpowiednie techniki uprawy.

Źródło: KE

"Goranski medun" z Chorwacji

Komisja zatwierdziła wpisanie miodu "Goranski medun" z Chorwacji do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Miód "Goranski medun" produkowany jest w regionach Gorski kotar, Ogulin i Plaški, na granicy chorwackich pasm górskich i Adriatyku. Szczególną cechą Goranski medun jest to, że jest wytwarzany ze spadzi, a nie z nektaru. Spadź to słodka wydzielina, która w sprzyjających warunkach występuje głównie na drzewach iglastych.

Miód spadziowy posiada charakterystyczne właściwości, które pod wieloma względami odróżniają go od miodów kwiatowych: ważna zawartość substancji mineralnych oraz niekiedy szybsza krystalizacja niż w przypadku miodów nektarowych. Goranski medun", jako specjalna kategoria miodu spadziowego, jest jednym z najpopularniejszych miodów chorwackich. Ze względu na swoje szczególne właściwości miód ten stał się jedną z najbardziej rozpoznawalnych "marek" Gorskiego kotaru oraz doliny Ogulin i Plaški, gdzie jest oznaczany specyficznym terminem - "medun". Długotrwała produkcja pszczelarska w regionie Gorski kotar jest również wynikiem wiedzy i umiejętności jego mieszkańców, którzy od wieków zajmują się pszczelarstwem.

Źródło: KE

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.