Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
"De Voerendaalse Bergen" to grupa win produkowanych w południowej Limburgii, na pagórkowatym obszarze gminy Voerendaal, gdzie zbocza, na których znajdują się winnice, mają nachylenie w granicach od 17% do 23% i są zorientowane na południe, co stanowi idealne połączenie pozwalające w pełni wykorzystać słońce podczas dojrzewania winogron. W regionie "De Voerendaalse Bergen" wszystkie aspekty - klimat, ekspozycja, gleba, zarządzanie winnicą, dobór odmian i proces produkcji wina - przyczyniają się do jakości win.
Metody produkcji wina koncentrują się na zachowaniu pierwotnych aromatów i świeżej kwasowości, które tworzą soczyste, owocowe wina charakterystyczne dla win musujących i białych/rosé. Czas przechowywania i dojrzewania w beczkach sprawia, że wina czerwone są mięsiste i aksamitne.
Przeczytaj także
"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii.
Komisja zatwierdziła nowe produkty: "Olio Campania" z Włoch oraz "Slavonska kobasica" z Chorwacji, "Kangra tea" z Indii i "Komiški rogač" z Chorwacji, "Plăcintă dobrogeană" z Rumunii jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz "Aceite de Madrid" z Hiszpanii jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Komisja zatwierdziła dodanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) win "Corrèze" z Francji, stając się tym samym 3500. wpisem do europejskiego rejestru oznaczeń geograficznych.