Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza "De Voerendaalse Bergen" z Holandii jako nowy wskaźnik geograficzny

Kategoria: Składniki Żywności

"De Voerendaalse Bergen" to grupa win produkowanych w południowej Limburgii, na pagórkowatym obszarze gminy Voerendaal, gdzie zbocza, na których znajdują się winnice, mają nachylenie w granicach od 17% do 23% i są zorientowane na południe, co stanowi idealne połączenie pozwalające w pełni wykorzystać słońce podczas dojrzewania winogron. W regionie "De Voerendaalse Bergen" wszystkie aspekty - klimat, ekspozycja, gleba, zarządzanie winnicą, dobór odmian i proces produkcji wina - przyczyniają się do jakości win.

Metody produkcji wina koncentrują się na zachowaniu pierwotnych aromatów i świeżej kwasowości, które tworzą soczyste, owocowe wina charakterystyczne dla win musujących i białych/rosé. Czas przechowywania i dojrzewania w beczkach sprawia, że wina czerwone są mięsiste i aksamitne.

Źródło: KEEUR-LEX

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.