Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdziła dodanie "Rökt Vättersik" ze Szwecji jako chronionej nazwy pochodzenia (ChNP)

Kategoria: Składniki Żywności

"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii. Zimne wody jeziora Vättern stanowią dobre środowisko dla typowych gatunków zimnowodnych, takich jak sieja jeziorna, oraz dla reliktów lodowcowych skorupiaków, które stanowią jej główne źródło pożywienia. Proces wędzenia ryby musi być dostosowany do wielu czynników, aby produkt osiągnął cechy "Rökt Vättersik". Między innymi do takich czynników jak pora roku, klimat i ciśnienie powietrza. Łowiska i okres połowu - pora roku, w której poławia się sieję - również mają wpływ na proces wędzenia, ponieważ zawartość tłuszczu w rybach jest różna.

Z historycznego punktu widzenia produkcja "Rökt Vättersik" miała ogromne znaczenie dla mieszkańców jeziora Vättern. Tradycyjnie rybacy sami wędzili i sprzedawali "Rökt Vättersik". Połów i wędzenie siei jest tradycyjnym rzemiosłem opartym na wiedzy o takich czynnikach, jak zachowanie siei z jeziora Vättern i sposób wędzenia chudych ryb, zdobywanej przez pokolenia i często przekazywanej w rodzinach.

Źródło:

Rökt Vättersik: KE, EUR-LEX

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.