Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja zatwierdziła dodanie "Rökt Vättersik" ze Szwecji jako chronionej nazwy pochodzenia (ChNP)

Kategoria: Składniki Żywności

"Rökt Vättersik" jest produktem powstającym w procesie wędzenia ryb sieja poławianych z jeziora Vättern w Szwajcarii. Zimne wody jeziora Vättern stanowią dobre środowisko dla typowych gatunków zimnowodnych, takich jak sieja jeziorna, oraz dla reliktów lodowcowych skorupiaków, które stanowią jej główne źródło pożywienia. Proces wędzenia ryby musi być dostosowany do wielu czynników, aby produkt osiągnął cechy "Rökt Vättersik". Między innymi do takich czynników jak pora roku, klimat i ciśnienie powietrza. Łowiska i okres połowu - pora roku, w której poławia się sieję - również mają wpływ na proces wędzenia, ponieważ zawartość tłuszczu w rybach jest różna.

Z historycznego punktu widzenia produkcja "Rökt Vättersik" miała ogromne znaczenie dla mieszkańców jeziora Vättern. Tradycyjnie rybacy sami wędzili i sprzedawali "Rökt Vättersik". Połów i wędzenie siei jest tradycyjnym rzemiosłem opartym na wiedzy o takich czynnikach, jak zachowanie siei z jeziora Vättern i sposób wędzenia chudych ryb, zdobywanej przez pokolenia i często przekazywanej w rodzinach.

Źródło:

Rökt Vättersik: KE, EUR-LEX

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.