Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech. Charakteryzuje się słodkimi nutami aromatycznymi (czekolada, owoce i miód), pikantnymi i ewentualnie ziołowymi (mięta, zielone zioła, wanilia, anyż, jałowiec). Borzag pálinka" jest produkowana w Nógrád od kilku stuleci. W wyniku wielowiekowej tradycji prawie wszystkie destylarnie w powiecie Nógrád wytwarzają pálinkę z czarnego bzu. Roślina ta jest znana jako borzaga tylko w tych częściach (powiat Nógrád); gdzie indziej nazywa się ją gyalogbodza (zwyczajowe węgierskie określenie bzu czarnego).
Ta nowa nazwa zostanie dodana do listy 260 produktów spirytusowych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na temat systemów jakości i portalu GIView.
Przeczytaj także
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
Mięso "Vaca de Extremadura" pochodzi od głównych ras bydła hodowanego w Estremadurze, w południowo-zachodniej Hiszpanii. Rasy objęte ChOG są doskonale przystosowane do ekstremalnych temperatur i opadów w regionie, ponieważ są w stanie wytrzymać zarówno zimno, jak i ciepło, a także niedobór wody w okresach suszy.
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską