Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Borzag pálinka" z Węgier

Kategoria: Składniki Żywności

"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech. Charakteryzuje się słodkimi nutami aromatycznymi (czekolada, owoce i miód), pikantnymi i ewentualnie ziołowymi (mięta, zielone zioła, wanilia, anyż, jałowiec). Borzag pálinka" jest produkowana w Nógrád od kilku stuleci. W wyniku wielowiekowej tradycji prawie wszystkie destylarnie w powiecie Nógrád wytwarzają pálinkę z czarnego bzu. Roślina ta jest znana jako borzaga tylko w tych częściach (powiat Nógrád); gdzie indziej nazywa się ją gyalogbodza (zwyczajowe węgierskie określenie bzu czarnego).

Ta nowa nazwa zostanie dodana do listy 260 produktów spirytusowych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia.  Więcej informacji na temat systemów jakości i portalu GIView.  

Źródło: KE,  EUR-LEX

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.