Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mięso "Vaca de Extremadura" pochodzi od głównych ras bydła hodowanego w Estremadurze, w południowo-zachodniej Hiszpanii. Rasy objęte ChOG są doskonale przystosowane do ekstremalnych temperatur i opadów w regionie, ponieważ są w stanie wytrzymać zarówno zimno, jak i ciepło, a także niedobór wody w okresach suszy.
Jakość produktu ChOG "Vaca de Extremadura" opiera się na rozległym systemie produkcji typu dehesa (wielofunkcyjny system rolno-pasterski (rodzaj agroleśnictwa) i krajobraz kulturowy południowej i środkowej Hiszpanii oraz południowej Portugalii), co pozwala na osiągnięcie wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt. W oziom stresu podczas produkcji jest znacznie niższy, a czas karmienia piersią jest na ogół krótszy. Sytuacja ta nadaje produktowi jego własne unikalne cechy.
To nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1650 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć w Internecie na temat systemów jakości oraz na portalu GIView.
Przeczytaj także
Wieprzowina "Cerdo de Teruel" jest uzyskiwana poprzez oddzielenie łopatek i ud od tuszy, które mogą być wykorzystane do produkcji "Jamón de Teruel" lub "Paleta de Teruel", innych produktów z chronioną nazwą pochodzenia, których wymogi produkcyjne są takie same jak nowo zgłoszonego produktu.
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.