Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdziła produkty z Francji, Niemiec i Turcji do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG)

Kategoria: Składniki Żywności

„Fasola z Soissons” to sucha biała fasola o dużych ziarnach, produkowana w departamencie Aisne, w środowisku równin i dolin. Gmina Soissons położona jest w sercu obszaru produkcyjnego. Departament Aisne znany jest od XVIII wieku z produkcji suszonej fasoli. Na tym terytorium uprawiano kilka gatunków i odmian suszonej fasoli, ale jedynie uprawa „fasoli z Soissons” jest nadal prowadzona przez producentów posiadających wiedzę pradawną.

„Suruç Narı” to granat średniej lub dużej wielkości, którego skórka ma czerwone i różowe odcienie na przeważnie żółtym tle, uprawiana w prowincji Şanlıurfa, w najniżej położonym obszarze Turcji. Şanlıurfa znajduje się w „Żyznym Półksiężycu”, na obszarze znanym historycznie jako Mezopotamia, gdzie rolnictwo jest od dawna praktykowane. Şanlıurfa jest jednym z zasobów genetycznych granatu w Turcji. To jest powód, dla którego uprawa tego owocu jest praktykowana w regionie od wieków. „Suruç Narı” to produkt rolny, który dzięki delikatności i elastyczności skórki, żółtawej barwie, łatwym do usunięcia osnówkom, słodko-kwaśnemu smakowi i aromatowi różni się od innych granatów uprawianych w Turcji.

Nordhessische Ahle Wurscht / Nordhessische Ahle Worscht" to czysta sucha kiełbasa wieprzowa, suszona powietrzem i ewentualnie wędzona, produkowana w regionie Północnej Hesji. Leśnictwo i rolnictwo ukształtowały historię większości północnej Hesji i nadal charakteryzują ten region.

Przyprawa opiera się głównie na pieprzu i gałce muszkatołowej, z lokalnymi niuansami dodanymi przez kminek, gorczycę i czosnek. Wysoka renoma, jaką cieszy się produkt, wynika z długiej historii związanej z nim tradycji, jego charakterystycznego smaku, a także tendencji do podkreślania jego regionalnego charakteru i koncentrowania się na klasycznych produktach.

Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w bazie danych  eAmbrosia . Więcej informacji jest dostępnych online w  Quality Systems  i portalu GIView .

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_3047

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_3141

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.