Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja zatwierdziła produkty z Francji, Niemiec i Turcji do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG)

Kategoria: Składniki Żywności

„Fasola z Soissons” to sucha biała fasola o dużych ziarnach, produkowana w departamencie Aisne, w środowisku równin i dolin. Gmina Soissons położona jest w sercu obszaru produkcyjnego. Departament Aisne znany jest od XVIII wieku z produkcji suszonej fasoli. Na tym terytorium uprawiano kilka gatunków i odmian suszonej fasoli, ale jedynie uprawa „fasoli z Soissons” jest nadal prowadzona przez producentów posiadających wiedzę pradawną.

„Suruç Narı” to granat średniej lub dużej wielkości, którego skórka ma czerwone i różowe odcienie na przeważnie żółtym tle, uprawiana w prowincji Şanlıurfa, w najniżej położonym obszarze Turcji. Şanlıurfa znajduje się w „Żyznym Półksiężycu”, na obszarze znanym historycznie jako Mezopotamia, gdzie rolnictwo jest od dawna praktykowane. Şanlıurfa jest jednym z zasobów genetycznych granatu w Turcji. To jest powód, dla którego uprawa tego owocu jest praktykowana w regionie od wieków. „Suruç Narı” to produkt rolny, który dzięki delikatności i elastyczności skórki, żółtawej barwie, łatwym do usunięcia osnówkom, słodko-kwaśnemu smakowi i aromatowi różni się od innych granatów uprawianych w Turcji.

Nordhessische Ahle Wurscht / Nordhessische Ahle Worscht" to czysta sucha kiełbasa wieprzowa, suszona powietrzem i ewentualnie wędzona, produkowana w regionie Północnej Hesji. Leśnictwo i rolnictwo ukształtowały historię większości północnej Hesji i nadal charakteryzują ten region.

Przyprawa opiera się głównie na pieprzu i gałce muszkatołowej, z lokalnymi niuansami dodanymi przez kminek, gorczycę i czosnek. Wysoka renoma, jaką cieszy się produkt, wynika z długiej historii związanej z nim tradycji, jego charakterystycznego smaku, a także tendencji do podkreślania jego regionalnego charakteru i koncentrowania się na klasycznych produktach.

Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w bazie danych  eAmbrosia . Więcej informacji jest dostępnych online w  Quality Systems  i portalu GIView .

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_3047

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_3141

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.