Komisja zatwierdziła "Cerdo de Teruel" z Hiszpanii jako nowe oznaczenie geograficzne (ChOG)
Wieprzowina "Cerdo de Teruel" jest uzyskiwana poprzez oddzielenie łopatek i ud od tuszy, które mogą być wykorzystane do produkcji "Jamón de Teruel" lub "Paleta de Teruel", innych produktów z chronioną nazwą pochodzenia, których wymogi produkcyjne są takie same jak nowo zgłoszonego produktu.
Pierwsze wzmianki o "Cerdo de Teruel" związane są z historycznym powiązaniem między produkcją trzody chlewnej w prowincji Teruel, a wytwarzaniem produktów, które stanowią zasób gospodarczy dla ludności Teruel. "Cerdo de Teruel" jest nazwą, za pomocą której producenci i handlowcy odnoszą się do tego mięsa, które jest bardzo poszukiwane przez konsumentów. Produkt jest powszechnie dostępny na rynku, w hipermarketach i sklepach mięsnych w całej Hiszpanii.
Nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1649 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji jest dostępnych online na temat systemów jakości i na portalu GIView.
Przeczytaj także
-
06.07.2023
Nowe produkty zatwierdzone przez Komisję Europejską
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
-
03.07.2023
Komisja zatwierdziła produkty z Francji, Niemiec i Turcji do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG)
Komisja Europejska zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
-
06.06.2023
Komisja zatwierdziła dodanie "Cedro di Santa Maria del Cedro" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii.