Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wieprzowina "Cerdo de Teruel" jest uzyskiwana poprzez oddzielenie łopatek i ud od tuszy, które mogą być wykorzystane do produkcji "Jamón de Teruel" lub "Paleta de Teruel", innych produktów z chronioną nazwą pochodzenia, których wymogi produkcyjne są takie same jak nowo zgłoszonego produktu.
Pierwsze wzmianki o "Cerdo de Teruel" związane są z historycznym powiązaniem między produkcją trzody chlewnej w prowincji Teruel, a wytwarzaniem produktów, które stanowią zasób gospodarczy dla ludności Teruel. "Cerdo de Teruel" jest nazwą, za pomocą której producenci i handlowcy odnoszą się do tego mięsa, które jest bardzo poszukiwane przez konsumentów. Produkt jest powszechnie dostępny na rynku, w hipermarketach i sklepach mięsnych w całej Hiszpanii.
Nowe oznaczenie zostanie dodane do listy 1649 produktów rolnych już chronionych. Listę wszystkich chronionych wskazań geograficznych można znaleźć w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji jest dostępnych online na temat systemów jakości i na portalu GIView.
Przeczytaj także
Przedstawiamy listę nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła nowe produkty jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
ChNP "Cedro di Santa Maria del Cedro" oznacza typowy owoc cytrusowy znany jako "cytron", uprawiany w prowincji Cosenza w Kalabrii.