Komisja zatwierdziła jabłka „Szabolcsi alma” z Węgier jako nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Nazwa „Szabolcsi alma ” nawiązuje do jabłek uprawianych i zbieranych w powiecie Szabolcs-Szatmár-Bereg. Mają chrupiący miąższ i typowo pikantny smak. Warunki klimatyczne w okręgu Szabolcs-Szatmár-Bereg doskonale nadają się do produkcji jabłek.
Oprócz optymalnego regionu produkcyjnego, know-how producentów opiera się na doświadczeniach zdobytych na przestrzeni poprzednich stuleci i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Renoma węgierskiej uprawy jabłek została zbudowana na „Szabolcsi alma”.
Te nowe nazwy dodano do listy 1653 produktów rolnych już chronionych.
Przeczytaj także
-
25.09.2023
Komisja zatwierdziła polski ser „Twaróg wędzony” jako tradycyjną specjalność (GTS)
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
-
22.09.2023
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Borzag pálinka" z Węgier
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.