Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nazwa „Szabolcsi alma ” nawiązuje do jabłek uprawianych i zbieranych w powiecie Szabolcs-Szatmár-Bereg. Mają chrupiący miąższ i typowo pikantny smak. Warunki klimatyczne w okręgu Szabolcs-Szatmár-Bereg doskonale nadają się do produkcji jabłek.
Oprócz optymalnego regionu produkcyjnego, know-how producentów opiera się na doświadczeniach zdobytych na przestrzeni poprzednich stuleci i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Renoma węgierskiej uprawy jabłek została zbudowana na „Szabolcsi alma”.
Te nowe nazwy dodano do listy 1653 produktów rolnych już chronionych.
Przeczytaj także
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.