Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską (ChOG, ChNP, OG)

Kategoria: Składniki Żywności

W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.

Nowe oznaczenie geograficzne ze Szwecji – „Allåkerbär från Norrland”

Komisja zatwierdziła dodanie „Allåkerbär från Norrland” jako oznaczenia geograficznego (OG)  ze Szwecji. „Allåkerbär från Norrland” to nazwa nadana malinom arktycznym uprawianym na otwartych polach w hrabstwach Norrbotten i Västerbotten w Szwecji. 

Obecnie istnieje siedem odmian „allåkerbär”, z których cztery można zaliczyć do „Allåkerbär från Norrland” – „Anna”, „Linda”, „Sofia” i „Beata”. Zawsze należy uwzględnić co najmniej dwie odmiany, ponieważ rośliny potrzebują różnych odmian, aby wydały owoce. Smak w pełni dojrzałych owoców jest złożony, z nutami borówki brusznicy, czerwonej porzeczki, rokitnika i jeżyny, delikatnie ziemisty. To wyjątkowy smak o dużej intensywności aromatu. Ponieważ allåkerbär jest samosterylny, a uprawa musi obejmować różne odmiany, nawożenie krzyżowe nadaje mu złożony smak. 

Obszar geograficzny z długimi godzinami światła dziennego w połączeniu z łagodnym klimatem w okresie wegetacji pozwala owocom w pełni dojrzeć przed zbiorem, a lokalna wiedza na temat uprawy oznacza również, że są one zbierane tylko wtedy, gdy są w pełni dojrzałe.

Źródło: KE, EUR-LEX

Nowe oznaczenie geograficzne Finlandii – „Suonenjoen mansikka”

Komisja zatwierdziła dodanie „Suonenjoen mansikka ” z Finlandii do  chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG). Nazwą „Suonenjoen mansikka” określa się truskawki ogrodowe uprawiane w północnej Savo, Suonenjoki i sąsiadujących gminach. „Suonenjoen mansikka” jest całkowicie czerwona, soczysta i aksamitnie miękka w ustach, a przy tym musi być słodka i aromatyczna.

Suonenjoki ma długą tradycję uprawy truskawek: w 2016 r. odbyły się uroczystości z okazji 100. rocznicy powstania „Suonenjoen mansikka”. W ciągu stulecia stało się to ustalonym terminem w fińskiej kulturze kulinarnej. Na ulicach miasta można zobaczyć truskawki pod wieloma postaciami: na przykład w centrum Suonenjoki znajduje się pomnik dziewcząt zbierających truskawki – pomnik Mansikkatytöt z 1981 r. autorstwa rzeźbiarza Raimo Heino. 

Podobnie Truskawkowy Karnawał w Suonenjoki, który od 1970 roku odbywa się na cześć truskawek w Suonenjoki, odbywa się w drugi weekend lipca i jest jedną z najdłużej odbywających się letnich imprez w Finlandii. Pierwotnie święto zbiorów truskawek, obecnie rozrosło się do rangi wydarzenia, które przyciąga około dwudziestu tysięcy gości. Karnawał tradycyjnie rozpoczyna się procesją,

Źródło: KE, EUR-LEX

Fodanie francuskiego wina "Terres du Midi", portugalskiego wina "Terres da Beira" i węgierskiego sera "Lajta Sajt" do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG), a także holenderskiego wina "Schouwen-Duivenland" do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP).

Chronione Oznaczenie Geograficzne "Terres du Midi" obejmuje lekkie czerwone, różowe i białe wina. Położone na południu Francji, graniczące z wybrzeżem Morza Śródziemnego, Chobejmuje obszary takie jak: Aude, Gard, Hérault i Pyrénées-Orientales, a także kilka gmin w Lozère. Gleby o niskiej żyzności są idealne dla winorośli, pozwalając im zapuścić głębokie korzenie. Wpływ klimatu śródziemnomorskiego na suche gleby o niskiej żyzności sprzyja sadzeniu różnorodnych odmian winorośli.

Wina "Terras da Beira" dzielą się na trzy kategorie: wino, wino musujące i wino półmusujące. Obszar geograficzny "Terras da Beira" obejmuje dystrykt Castelo Branco i pewne gminy dystryktu Guarda. Jest to najwyżej położony region uprawy winorośli w Portugalii, z winoroślami posadzonymi na wysokości od 300 do 750 metrów nad poziomem morza. Związek między glebą i klimatem z jednej strony, a odmianami winorośli w regionie z drugiej, daje początek winom o charakterystycznych cechach, naznaczonych mineralnością, kwasowością i świeżością.

"Lajta sajt" to pełnotłusty, słony, lekko miękki i porowaty ser wytwarzany z mleka krowiego i dojrzewający przez dwa tygodnie z florą skórki Brevibacterium linens. "Lajta sajt" ma charakterystyczny aromatyczny zapach i smak dzięki specyficznej florze dojrzewającej. Ten lekko miękki ser ma czerwonawo-żółty kolor, kruszy się w ustach i ma porowatą powierzchnię cięcia. Dojrzały ser tekstura jest pomiędzy serem miękkim a półtwardym. Okręg Győr-Moson-Sopron należy do regionu produkcji mleczarskiej tradycjanelle w północno-zachodnich Węgrzech. "Lajta sajt" opona synonim rzeki Lajta, która wpada do Dunaju Moson w Mosonmagyaróvár, w okręgu Győr-Moson-Sopron.

Wina "Schouwen-Duiveland" dzielą się na dwie kategorie: wino i gatunkowe wino musujące. Obszar geograficzny "Schouwen-Duiveland" obejmuje całą wyspę Schouwen-Duiveland. Wyjątkowść tego obszaru polega na tym, że jest to wyspa otoczona wodą na skraju Morza Północnego, ze słonymi wiatrami, większą liczbą godzin nasłonecznienia i gliniasto-piaszczystą glebą bogatą w wapień. Te naturalne czynniki, w połączeniu z metodami kultury i winifikacji wykorzystywanymi w regionie oraz wyborem odmian najlepiej nadających się do warunków lokalnych, przyczyniają się do jakości wina i nadają im szczególne cechy: wyraźną świeżość i mineralność.

Źródło: KE

"Terres du Midi"- LEX

"Terras da Beira"-  LEX

"Lajta sajt"- LEX

"Schouwen-Duiveland"- LEX 

Dodanie „ Meso turopoljske svinje ” – jako  chronionej nazwy pochodzenia (ChNP)  z Chorwacji

„Meso turopoljske svinje” to świeże mięso i inne jadalne części tuszy wykastrowanych samców i samic autochtonicznej rasy świń Turopolje. Obszar produkcji „Meso turopoljske svinje” ogranicza się do obszaru kontynentalnej Chorwacji, który obejmuje 13 okręgów i miasto Zagrzeb. „Meso turopoljske svinje” ma ciemniejszą, bardziej czerwoną barwę, bardziej zwartą strukturę mięśni niż wieprzowina produkowanej standardowo. 

Gotowane mięso po spożyciu ma elastyczną, soczystą konsystencję, pełną smaku i specyficznego aromatu pochodzącego od wytopionego tłuszczu mięsa. Bogactwo lasów, zwłaszcza dębowych, liczne cieki wodne i umiarkowany klimat Turopolja od dawna sprzyjają rozwojowi hodowli trzody chlewnej. Przez stulecia hodowla świń Turopolje była ważna dla utrzymania lokalnych mieszkańców. 

Źródło: KE, LEX

Włączenie niemieckiego wina "Großräschener See" oraz portugalskich win "Terras de Cister" i "Terras do Dão" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG)

Chronione oznaczenie geograficzne "Großräschener See" jest częścią chronionego oznaczenia geograficznego "Brandenburger Landwein". Obejmuje obszary, na których można sadzić winorośl w powiecie Großräschen, gdzie na klimat wpływa bliskość jeziora Großräschen. Wszystkie winogrona są selektywnie zbierane ręcznie, dzięki czemu powstają wyjątkowo klarowne, czyste wina. Wina białe i różowe produkowane są metodą zimnej fermentacji, co nadaje im charakterystyczny profil aromatyczny. Czerwone wina mają ciemny czerwono-pomarańczowy kolor ze względu na długi czas kontaktu ze skórką. Interakcja między klimatem a glebą nadaje szczególne właściwości organoleptyczne, których nie można znaleźć w uprawach na innych obszarach geograficznych.

Chronione Oznaczenie Geograficzne "Terras de Cister" jest związane nie tylko z cechami geograficznymi regionu, ale także z przybyciem mnichów cysterskich na ten obszar w XII wieku. Mnisi zbudowali klasztory i kościoły oraz zasadzili pierwsze winnice na obszarze znanym obecnie jako "Terras de Cister". Uprawiane odmiany winorośli również przyczyniają się do specyfiki produktów winiarskich objętych tym geograficznym oznaczeniem pochodzenia, w połączeniu z innymi czynnikami naturalnymi i ludzkimi. Są to świeże wina, w których nuty kwasowe równoważą alkohol i słodycz. Mają delikatny aromat i strukturę oraz charakteryzują się wysoką naturalną kwasowością, mineralnością i niską zawartością alkoholu, a także dobrą ekspresją aromatyczną odmian winogron.

Chronione Oznaczenie Geograficzne "Terras do Dão" obejmuje wino i wino musujące. Ochrona zapewniana przez rzeźbę terenu jest istotną cechą tego obszaru geograficznego i wpływa również na klimat. Klimat determinuje sposób, w jaki winorośl rośnie i dojrzewa, co oznacza, że ma bezpośredni wpływ na jakość win. Wpływ ten jest wyraźnie widoczny w finezji i aromatycznej ekspresji win. Wina są aromatyczne, mineralne i świeże, a ich kwasowość jest zrównoważona dzięki warunkom dojrzewania winogron. Ciepłe, słoneczne lata zapewniają, że winogrona osiągają pełną dojrzałość. Duże dzienne wahania temperatury zapewniają dobry rozwój cukrów i utrzymanie optymalnej kwasowości.

Źródło: KE

"Großräschener See"- LEX

"Terras de Cister"- LEX

"Terras do Dão"- LEX 

Komisja Europejska dodała francuski ser "Tome fraîche de l'Aubrac" do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz hiszpańską oliwę z oliwek "Aceite Villuercas Ibores Jara" do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP).

„Tome fraîche de l'Aubrac" to niegotowany, niesolony, niedojrzewający ser tłoczony z pełnego, surowego mleka krowiego. Ma kolor od kremowego do bladożółtego, z kilkoma małymi dziurami. Jego konsystencja jest miękka i jędrna w dotyku. Na podniebieniu jest rozpływający się w ustach, chrupiący i lekko kwaśny. Aromaty "Tome fraîche de l'Aubrac", zarówno pod względem zapachu, jak i smaku, są głównie mleczne, świeże i maślane, o dobrej intensywności.

„Aceite Villuercas Ibores Jara" to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia uzyskiwana z owoców drzewa oliwnego przy użyciu procesów mechanicznych lub innych procesów fizycznych, które nie zmieniają oliwy i zachowują smak, aromat i właściwości owoców, z których jest wytwarzana. Zbieżność czynników naturalnych, wyjątkowość genetyczna odmian, której sprzyja selekcja materiału genetycznego roślin i jego rozmnażanie, prowadzone od stuleci przez plantatorów oliwek, oraz sposób, w jaki uprawiane są rośliny, skutkują odmiennym produktem o unikalnych właściwościach fizycznych i chemicznych.

Źródło: KE

Ser: EUR-LEX

Oliwa z oliwek: EUR-LEX

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie francuskiej ostrygi „Huître de Normandie” do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz francuskiej oliwy z oliwek „Huile d'olive du Languedoc” do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) .

"Huître de Normandie" to świeża, cała, wydrążona ostryga. Ma twardą zewnętrzną skorupę o regularnym kształcie, bez wyszczerbionych lub kruchych części. Muszla jest wolna od śluzu. Miąższ ma barwę od kości słoniowej/jasnobiałej do beżowej z perłowo-szarymi refleksami. Krawędź płaszcza może być tego samego koloru co ciało lub w odcieniu od jasnobrązowego do czarnego. Mięśnie są jędrne i utrzymują hermetycznie zamkniętą skorupę podczas transportu i całego procesu sprzedaży, zapewniając, że "Huître de Normandie" dobrze się przechowuje.

"Huile d'olive du Languedoc" to wieloodmianowa oliwa z oliwek. Składa się głównie z odmiany Lucques lub Olivière lub ich mieszanki. Udział każdej z tych dwóch odmian w oliwie jest mniejszy lub równy 70%. Intensywność owocowa "Huile d'olive du Languedoc" jest większa niż 2 i mniejsza niż 5 na 10 w skali organoleptycznej Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOOC), z aromatami na nosie i podniebieniu zdominowanymi przez nuty pomidorów i migdałów, ewentualnie uzupełnionymi aromatami jabłek.

Źródło: KE, EUR-LEX, EUR-LEX

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie rumuńskiej wędzonej wieprzowiny "Salinate de Turda" do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG)

Salinate de Turda" to wędzony i peklowany produkt na bazie wieprzowiny, otrzymywany z ceafă (schab), cotlet (schab), piept (boczek) i pulpă (szynka), które są solone naturalną solanką zmieszaną z przyprawami, cukrami i kulturami mlekowymi, a następnie dojrzewają przez 5 do 7 dni, wędzone na twardym drewnie (buk) i dojrzewają/suszone przez 20 do 28 dni.

Źródło: KE , EUR-LEX

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.