Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Włoch i Hiszpanii
Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).
„Terre Abruzzesi / Terre d'Abruzzo” obejmuje kategorie win, win półmusujących i win gronowych. Charakterystyka tych win zależy głównie od szczególnych warunków glebowo-klimatycznych obszaru produkcji, który charakteryzuje się rozległymi słonecznymi wzgórzami połączonymi z Morzem Adriatyckim na wschodzie oraz masywami Gran Sasso i Maiella na północnym zachodzie i południowym-zachodzie, co sprzyja powstawaniu znacznych prądów powietrza.
Umiarkowany klimat, dobrze przepuszczalne gleby z dobrą dostępnością wody oraz znaczne różnice temperatur między nocą i dniem zapewniają optymalne dojrzewanie kiści winogron. Warunki te są idealne dla zdrowia winogron i gromadzenia się w winogronach substancji aromatycznych, w wyniku czego powstają wina o intensywnym i charakterystycznym zapachu.
„Cabrito de Extremadura” to mięso koźląt urodzonych, hodowanych, tuczonych i ubijanych we Wspólnocie Autonomicznej Estremadury. Kozy początkowo karmione są mlekiem matki. Ze względu na rasę i dietę zwierząt mleko to ma szczególne cechy, które różnią się od mleka produkowanego poza Estremadurą. Skład jest taki, że różnice te przenoszą się na mięso koźląt. W regionie Estremadura kozy hoduje się od czasów starożytnych. Wyjątkowość „Cabrito de Extremadura” wynika z wielowiekowej tradycji i historii tego produktu w regionie, a także z barwy mięsa i tłuszczu, najwyższej kruchości, umiarkowanego nacieku tłuszczu śródmięśniowego i przyjemnej konsystencji.
Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w bazie eAmbrosia . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod adresem Systemy Jakości oraz na portalu GIView .
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
05.12.2023
Nowe produkty z Włoch, Portugalii, Szwecji i Francji wpisane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG)
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.
-
16.11.2023
Przegląd nowych produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską (ChOG, ChNP, OG)
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
-
03.10.2023
Komisja zatwierdziła oliwki „Milas Yağlı Zeytini” z Turcji jako nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny.