Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Włoch i Hiszpanii

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).

„Terre Abruzzesi / Terre d'Abruzzo” obejmuje kategorie win, win półmusujących i win gronowych. Charakterystyka tych win zależy głównie od szczególnych warunków glebowo-klimatycznych obszaru produkcji, który charakteryzuje się rozległymi słonecznymi wzgórzami połączonymi z Morzem Adriatyckim na wschodzie oraz masywami Gran Sasso i Maiella na północnym zachodzie i południowym-zachodzie, co sprzyja powstawaniu znacznych prądów powietrza. 

Umiarkowany klimat, dobrze przepuszczalne gleby z dobrą dostępnością wody oraz znaczne różnice temperatur między nocą i dniem zapewniają optymalne dojrzewanie kiści winogron. Warunki te są idealne dla zdrowia winogron i gromadzenia się w winogronach substancji aromatycznych, w wyniku czego powstają wina o intensywnym i charakterystycznym zapachu.

„Cabrito de Extremadura” to mięso koźląt urodzonych, hodowanych, tuczonych i ubijanych we Wspólnocie Autonomicznej Estremadury. Kozy początkowo karmione są mlekiem matki. Ze względu na rasę i dietę zwierząt mleko to ma szczególne cechy, które różnią się od mleka produkowanego poza Estremadurą. Skład jest taki, że różnice te przenoszą się na mięso koźląt. W regionie Estremadura kozy hoduje się od czasów starożytnych. Wyjątkowość „Cabrito de Extremadura” wynika z wielowiekowej tradycji i historii tego produktu w regionie, a także z barwy mięsa i tłuszczu, najwyższej kruchości, umiarkowanego nacieku tłuszczu śródmięśniowego i przyjemnej konsystencji.

Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w  bazie eAmbrosia  . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod  adresem Systemy Jakości  oraz na portalu GIView .

Źródło: KE

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.