Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).
„Terre Abruzzesi / Terre d'Abruzzo” obejmuje kategorie win, win półmusujących i win gronowych. Charakterystyka tych win zależy głównie od szczególnych warunków glebowo-klimatycznych obszaru produkcji, który charakteryzuje się rozległymi słonecznymi wzgórzami połączonymi z Morzem Adriatyckim na wschodzie oraz masywami Gran Sasso i Maiella na północnym zachodzie i południowym-zachodzie, co sprzyja powstawaniu znacznych prądów powietrza.
Umiarkowany klimat, dobrze przepuszczalne gleby z dobrą dostępnością wody oraz znaczne różnice temperatur między nocą i dniem zapewniają optymalne dojrzewanie kiści winogron. Warunki te są idealne dla zdrowia winogron i gromadzenia się w winogronach substancji aromatycznych, w wyniku czego powstają wina o intensywnym i charakterystycznym zapachu.
„Cabrito de Extremadura” to mięso koźląt urodzonych, hodowanych, tuczonych i ubijanych we Wspólnocie Autonomicznej Estremadury. Kozy początkowo karmione są mlekiem matki. Ze względu na rasę i dietę zwierząt mleko to ma szczególne cechy, które różnią się od mleka produkowanego poza Estremadurą. Skład jest taki, że różnice te przenoszą się na mięso koźląt. W regionie Estremadura kozy hoduje się od czasów starożytnych. Wyjątkowość „Cabrito de Extremadura” wynika z wielowiekowej tradycji i historii tego produktu w regionie, a także z barwy mięsa i tłuszczu, najwyższej kruchości, umiarkowanego nacieku tłuszczu śródmięśniowego i przyjemnej konsystencji.
Listę wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych można znaleźć w bazie eAmbrosia . Więcej informacji można znaleźć w Internecie pod adresem Systemy Jakości oraz na portalu GIView .
Źródło: KE
Przeczytaj także
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny.