Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS

Kategoria: Składniki Żywności

Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS

Komisja Europejska zatwierdziła kolejne produkty objęte Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG), Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP) oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS). Wśród nowo zarejestrowanych produktów znalazły się oliwa z oliwek z Hiszpanii, tradycyjne portugalskie danie, ser maltański, piwowarski słód ze Słowacji, a także produkty piekarnicze, naleśniki i kawior. Przyjrzyjmy się bliżej nowym wpisom w unijnym rejestrze.

Nowe produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG)

Oli de Menorca / Aceite de Menorca

Kategoria: Oliwa z oliwek

Pochodzenie: Minorka, Hiszpania

Jest to organiczna oliwa z oliwek extra virgin produkowana na hiszpańskiej wyspie Minorka. Charakteryzuje się średnią lub dużą owocowością, a w smaku dominują nuty goryczy i pikantności – od lekkich po umiarkowane. Szczególną cechą tej oliwy jest jej posmak, który wynika ze specyficznego momentu zbioru oliwek – są one zrywane na wczesnym etapie dojrzewania, co rozpoczyna się już pod koniec września.

Obecność „Oli de Menorca / Aceite de Menorca” na krajowych i międzynarodowych targach oraz wystawach świadczy o jej rosnącej renomie. Jest to produkt głęboko zakorzeniony w lokalnej tradycji i odzwierciedlający charakterystyczne warunki klimatyczne regionu.

KE,EUR-LEX – Oli de Menorca

Trnavský slad

Kategoria: Słód jęczmienny

Pochodzenie: Słowacja

„Trnavský slad” to jasny słód jęczmienny, wykorzystywany przede wszystkim do warzenia piwa. Jest produkowany wyłącznie z odmian jęczmienia uprawianych na Równinie Trnawskiej, leżącej w północno-wschodniej części Niziny Naddunajskiej. Tradycja uprawy jęczmienia browarnego w tym regionie sięga XVI wieku, a jego jakość jest wynikiem specyficznych warunków glebowych oraz klimatycznych. Lokalni producenci przez wieki doskonalili techniki przetwarzania jęczmienia, co czyni ten słód wyjątkowym składnikiem w przemyśle piwowarskim.

KE, EUR-LEX – Trnavský slad

Aglonas maizes veistūklis

Kategoria: Chleb

Pochodzenie: Łotwa

„Aglonas maizes veistūklis” to tradycyjny chleb żytni, który wyróżnia się dodatkiem suszonych kawałków tłuszczu wieprzowego i cebuli. Pieczywo to przygotowuje się ręcznie, zaczynając od mielenia mąki, wyrabiania ciasta żytniego, formowania bochenków oraz ich nadziewania, aż po wypiek w ceglanych piecach. Nie zmieniło się to od końca XIX wieku, a receptura oraz metoda produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

KE, EUR-LEX – Aglonas maizes veistūklis

Yläsavolainen muurinpohjalettu

Kategoria: Naleśniki

Pochodzenie: Finlandia

Yläsavolainen muurinpohjalettu , cienki naleśnik z ciasta przygotowanego z mleka, mąki, jajek i soli, który następnie smaży się na żeliwnej patelni. Jest produkowany w Górnej Sawonii w Finlandii. Yläsavolainen muurinpohjalettu wyróżnia się spośród klasycznych naleśników swoją cienkością, „koronkowym” wyglądem i chrupkością.

KE, EUR-LEX – Yläsavolainen muurinpohjalettu

Miód waloński
 
Kategoria: Miód
 
Pochodzenie: Belgia
 
Miód waloński , pochodzący z uli produkcyjnych zlokalizowanych w Walonii w Belgii. Walonia charakteryzuje się dużą różnorodnością kwiatów, co sprzyja szczególnie dużej produkcji miodów kwiatowych. Pszczelarze w Walonii opracowali i wdrożyli specjalistyczną wiedzę, która pozwala na produkcję gładkiego i jednorodnego miodu.

KE, EUR-LEX – Miód waloński

Melon Cavaillon
 
Kategoria: Owoc
 
Pochodzenie: Francja
 
Żółty melon odmiany Charentais, uprawiany w Alpach Górnej Prowansji, Delcie Rodanu, Var i Vaucluse. Melon ten charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jakość melona Cavaillon związana jest z czynnikami naturalnymi regionu, dużym nasłonecznieniem, a także z wiedzą i umiejętnościami zakorzenionymi na tym terenie. Liczne dokumenty i świadectwa potwierdzają renomę melona Cavaillon, budowaną przez kilka stuleci. Obecnie melon Cavaillon jest częścią dziedzictwa miasta Cavaillon, gdzie co roku w drugi weekend lipca odbywa się jego święto.

KE, EUR-LEX – Melon Cavaillon

Caviar d'Aquitaine
 
Kategoria: Kawior
 
Pochodzenie: Francja
 
To kawior produkowany z ikry jesiotra i soli. Wyczuwalne są w nim nuty masła, świeżej śmietanki i orzechów. Jakość kawioru zależy przede wszystkim od jakości ikry, a ta z kolei od warunków rozrodu jesiotra, którego cykl rozrodczy jest wyjątkowo długi (średnio dziewięć lat). Pierwsze hodowle ryb jesiotrowatych powstały w basenach Isle i Arcachon w latach 90. XX wieku, a pierwsza komercjalizacja kawioru pod nazwą „Caviar d'Aquitaine” miała miejsce w 1996 r.

KE, EUR-LEX – Caviar d'Aquitaine

Nowe produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP)

Ġbejna tan-nagħag

Kategoria: Ser

Pochodzenie: Malta

„Ġbejna tan-nagħaġ” to tradycyjny maltański ser, produkowany z pełnego, surowego mleka owczego na trzech wyspach archipelagu maltańskiego: Malcie, Gozo i Comino. Występuje w trzech odmianach:

  • świeża ('Ġbejna tan-nagħaġ' friska),
  • suszona na powietrzu ('Ġbejna tan-nagħaġ' niexfa),
  • marynowana i pieprzona ('Ġbejna tan-nagħaġ' tal-bżar).

Tradycja produkcji tego sera sięga setek lat, a proces wytwarzania wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ser ten często pojawia się w maltańskich przepisach kulinarnych, podkreślając bogactwo lokalnej kuchni.

KE, EUR-LEX – Ġbejna tan-nagħaġ

Sussex 

Kategoria: Wino

Pochodzenie: Wielka Brytania

Wina „Sussex” pochodzą z hrabstw East i West Sussex, gdzie panują idealne warunki klimatyczne dla uprawy winorośli. W regionie tym produkuje się zarówno wino musujące, jak i spokojne.

Dzięki unikalnym warunkom terroir, Sussex słynie z lekkich win białych, wytrawnych czerwonych oraz eleganckich win różowych. Coraz większa popularność tego wina sprawia, że jest ono uważane za jedno z najlepszych w Wielkiej Brytanii.

KEEUR-LEX – Sussex

Nowe produkty w rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS)

Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima

Kategoria: Danie gotowe

Pochodzenie: Portugalia

„Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima” to tradycyjne portugalskie danie, które składa się z dwóch elementów:

  • suchego ryżu pokrytego gęstym, ciemnobrązowym sosem,
  • różnych rodzajów mięs, w tym kawałków rozdrobnionego mięsa.

Początkowo danie to przygotowywano wyłącznie w domach regionu Alto Minho, ale od początku XX wieku stało się ono stałym elementem menu lokalnych restauracji i tawern. Dzięki oryginalnej recepturze i tradycyjnym metodom przygotowania, do dziś jest nieodłącznym elementem portugalskiej kuchni.

KE, EUR-LEX – Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe Znakowanie żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.