Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mięso hodowlane wkracza do Hongkongu

Kategoria: Biznes

Jeszcze niedawno mięso hodowlane – wyprodukowane w laboratorium z wykorzystaniem komórek zwierzęcych – było dostępne jedynie w Singapurze i Stanach Zjednoczonych. Teraz jednak do tej elitarnej listy dołączył Hongkong, stając się trzecim rynkiem, na którym sprzedawane są produkty tego typu. Australijski startup Vow, pionier w dziedzinie mięsa hodowlanego, zadebiutował w Azji dzięki swojej luksusowej linii produktów Forged, serwując dania z japońskiej przepiórki.

Kulinarna nowość z laboratorium

Pierwszy produkt Vow dostępny w Hongkongu to Forged Parfait – kremowy pasztet z japońskiej przepiórki, wzbogacony czosnkiem, cebulą, brandy i masłem. Danie zadebiutowało wcześniej w Singapurze, a teraz można je spróbować w prestiżowym barze The Aubrey w hotelu Mandarin Oriental, skąd rozciąga się widok na Victoria Harbour.

Drugą propozycją firmy jest Forged Gras – produkt inspirowany foie gras, który ma zapewnić „bogate i satysfakcjonujące doświadczenie smakowe”.

Wejście na rynek Hongkongu było możliwe dzięki wcześniejszej aprobacie Singapurskiej Agencji Żywności, która ułatwiła spełnienie wymogów lokalnych regulacji w Hongkongu. CEO Vow, George Peppou, podkreśla, że wzajemne uznawanie regulacji między krajami to klucz do szybszego wprowadzania innowacyjnych produktów na rynek. Harmonizacja przepisów może przyspieszyć rozwój branży alternatywnych białek, obniżyć koszty dla startupów i otworzyć drogę do ekspansji na inne rynki.

Przyszłość mięsa hodowlanego w Chinach

Chociaż Hongkong jest częścią Chin, jego przepisy dotyczące żywności różnią się od tych obowiązujących w Pekinie czy na kontynencie. Aby wejść na rynek chiński, firmy takie jak Vow muszą zdobyć odrębną zgodę władz centralnych. Choć obecnie nie istnieje formalny proces regulacyjny dla mięsa hodowlanego w Chinach, trwają prace nad stworzeniem odpowiednich przepisów.

Tymczasem na kontynencie rozwój technologii alternatywnych białek nabiera tempa. Pekin zainwestował 80 milionów juanów (około 46 milionów złotych) w pierwszy w kraju ośrodek innowacji naukowych, koncentrujący się na mięsie hodowlanym i technologiach białek roślinnych. W sierpniu w Nankinie startup Joes Future Food zaprezentował mięso hodowlane lokalnym urzędnikom, a w Szanghaju eksperci dyskutowali o możliwościach regionalnej współpracy podczas Międzynarodowej Konferencji Bezpieczeństwa Żywności.

Wielka szansa dla Chin

Chiny, jako lider w inwestycjach w badania nad rolnictwem i biotechnologią, mają unikalną okazję, by przyspieszyć rozwój mięsa hodowlanego. Historia pokazuje, że kiedy to państwo angażuje się w rozwój nowych technologii, efekty mogą być rewolucyjne – od energii odnawialnej po baterie do pojazdów elektrycznych.

Wejście Vow na rynek Hongkongu to nie tylko kolejny krok w popularyzacji mięsa hodowlanego, ale także szansa na zainspirowanie chińskich inwestorów i decydentów do większego zaangażowania w tę przyszłościową branżę. Czy Hongkong stanie się punktem zwrotnym w rozwoju „mięsa przyszłości”? Historia sugeruje, że tak – innowacje w Chinach często zaczynają się powoli, by później wywołać lawinowe zmiany.

Źródło: https://www.forgedbyvow.com/

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Eko Nowości rynkowe Procesy i Technologie Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.