Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChNP, ChOG, GTS
Chronione Oznaczenie Geograficzne – nowe produkty
Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra”
„Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra” to produkt mięsny wytwarzany z wieprzowiny i słoniny wieprzowej, mielonej i doprawianej solą, czerwoną papryką i czosnkiem; wszystkie te składniki miesza się ze sobą, umieszcza w osłonce, pekluje i dojrzewa przez krótki okres. Produkt końcowy ma grubość od 17 mm do 25 mm.
„chistorra” to produkt pochodzący z Nawarry, obecnie spotykany w całej Hiszpanii ze względu na swoją reputację i dystrybucję na dużym obszarze. Obecnie produkuje się ją także w innych regionach, a nazwa „chistorra” jest obecnie jedynym określeniem używanym w odniesieniu do tego szczególnego rodzaju kiełbasy. Jednakże określenie „Chistorra de Navarra / Txistorra de Navarra / Nafarroako Txistorra” jest nadal używane w odniesieniu do oryginalnej kiełbasy produkowanej w Nawarrze, która zachowała swoją pierwotną reputację i tradycyjną metodę produkcji opartą wyłącznie na wieprzowinie i słoninie. Produkt ten wpisał się w tradycje gastronomiczne regionu co najmniej od początków XIX wieku.
„Manisa Mesir Macunu”
„Manisa Mesir Macunu” to tradycyjny słodycz produkowany w prowincji Manisa . Składa się z 41 różnych przypraw, ziół i owoców zmieszanych w słodką pastę. Cukierek ma miękką konsystencję i bardzo lepką konsystencję o słodko-korzennym i gorzkim smaku.
„Manisa Mesir Macunu” po raz pierwszy wyprodukowano w Manisie w XVI wieku w czasach osmańskich i nadal jest powszechnie spożywany. Przygotowywany jest tradycyjną metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dobór najwyższej jakości składników, przygotowanie pasty cukrowej oraz czas i temperatura gotowania pasty zapewniają niepowtarzalny smak i oczekiwaną konsystencję produktu.
KE, EUR – LEX - Manisa Mesir Macunu
„Nougat de Montélimar”
„Nugat de Montélimar” to wyrób cukierniczy wytwarzany w gminie Montélimar we Francji, składający się z pasty bazowej o barwie białej do kremowej, napowietrzonej białkiem jaja i składającej się z substancji słodzących, w szczególności miodu, dekoracji składającej się ewentualnie z migdałów uzupełniony pistacjami. Występuje w dwóch różnych teksturach w ustach: twardy nugat, który jest chrupiący i kruchy, oraz miękki nugat, który jest miękki i ma kremową konsystencję.
„Nugat de Montélimar” powstaje w oparciu o specjalistyczną wiedzę rozwijaną przez kilka stuleci i ze składników zgodnych ze starożytnymi recepturami. Kształcenie mistrzów cukiernictwa i kucharzy ma strategiczne znaczenie. Muszą wziąć pod uwagę rodzaj użytego sprzętu, charakterystykę surowców i warunki panujące w dniu produkcji (wilgotność powietrza, temperatura otoczenia), aby dostosować czas i temperaturę gotowania oraz uzyskać pożądaną teksturę. Muszą potrafić ocenić stopień wysmażenia ciasta. Renoma „Nougat de Montélimar” jest szeroko rozpowszechniona w całej Francji od końca XIX wieku i trwa do dziś.
KE, EUR – LEX – Nougat de Montelimar
Nowa chroniona nazwa pochodzenia (ChNP).
,,Urbezo’’
„ Urbezo ” to wino produkowane z winogron uprawianych w dorzeczu rzeki Ebro w północnej Hiszpanii. Wino jest dobrze zbalansowane o aromatycznej i owocowej ekspresji, dobrej barwie, bardzo dojrzałych taninach i cechach, które pozostają stabilne przez długi czas.
Produkcja wina jest ściśle powiązana z obszarem zwanym „ Urbezo ”, co potwierdzają udokumentowane dowody uprawy winorośli od początku XIX wieku . Specyfika regionalnego klimatu i gleby w połączeniu z procesami uprawy i produkcji sprawia, że wino jest wyjątkowe i gwarantuje jego jakość. Produkcja na tym obszarze ma również na celu uczynienie uprawy winorośli bardziej zrównoważoną z punktu widzenia ochrony środowiska, społeczeństwa i gospodarki.
Nowy produkt w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
„Seneno meso” to mięso pochodzące od bydła, małych przeżuwaczy i koni karmionych w tradycyjny sposób naturalnymi pokarmami. Co ważne, do jego produkcji nie wykorzystuje się genetycznie modyfikowanej żywności ani zwierząt. W okresie wegetacyjnym zwierzęta pasą się na pastwiskach, a zimą karmione są sianem lub suchą paszą. To naturalne podejście do jedzenia pozwala zachować wyjątkową jakość mięsa i sprawia, że jest ono zdrowsze.
Ta wyjątkowa forma produkcji mięsa jest głęboko zakorzeniona w słoweńskiej tradycji rolniczej i stanowi jedną z najstarszych form hodowli mięsa. Produkcja tego mięsa jest wyrazem przyjaznego dla środowiska podejścia do hodowli zwierząt, przyczyniając się do ochrony klimatu i gleby, przy jednoczesnej poprawie różnorodności biologicznej.
Przeczytaj także
-
15.10.2024
Nowe chronione oznaczenia ChOG i ChNP - przegląd rejestru KE
Komisja Europejska zaktualizowała rejestr chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), dodając kolejne tradycyjne produkty o unikalnych cechach regionalnych.
-
16.04.2024
Przegląd Chronionych Oznaczeń Geograficznych: Nowe Wpisy ChOG i ChNP
Artykuł stanowi przegląd różnorodnych produktów spożywczych, które zostały niedawno dodane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych przez Komisję Europejską
-
26.01.2024
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji, Irlandii, a także Cypru i Turcji
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne dla trzech produktów spożywczych: wieprzowego z Chorwacji, soli morskiej z wyspy Achill w Irlandii oraz serów z Cypru i Turcji, włączając je do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).