Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChNP, ChOG, GTS

Kategoria: Składniki Żywności

Chronione Oznaczenie Geograficzne – nowe produkty

Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra”

„Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra” to produkt mięsny wytwarzany z wieprzowiny i słoniny wieprzowej, mielonej i doprawianej solą, czerwoną papryką i czosnkiem; wszystkie te składniki miesza się ze sobą, umieszcza w osłonce, pekluje i dojrzewa przez krótki okres. Produkt końcowy ma grubość od 17 mm do 25 mm.

„chistorra” to produkt pochodzący z Nawarry, obecnie spotykany w całej Hiszpanii ze względu na swoją reputację i dystrybucję na dużym obszarze. Obecnie produkuje się ją także w innych regionach, a nazwa „chistorra” jest obecnie jedynym określeniem używanym w odniesieniu do tego szczególnego rodzaju kiełbasy. Jednakże określenie „Chistorra de Navarra / Txistorra de Navarra / Nafarroako Txistorra” jest nadal używane w odniesieniu do oryginalnej kiełbasy produkowanej w Nawarrze, która zachowała swoją pierwotną reputację i tradycyjną metodę produkcji opartą wyłącznie na wieprzowinie i słoninie. Produkt ten wpisał się w tradycje gastronomiczne regionu co najmniej od początków XIX wieku.

KE, EUR – LEX - Chistorra

„Manisa Mesir Macunu” 

„Manisa Mesir Macunu” to tradycyjny słodycz produkowany w prowincji Manisa . Składa się z 41 różnych przypraw, ziół i owoców zmieszanych w słodką pastę. Cukierek ma miękką konsystencję i bardzo lepką konsystencję o słodko-korzennym i gorzkim smaku.

„Manisa Mesir Macunu” po raz pierwszy wyprodukowano w Manisie w XVI wieku w czasach osmańskich i nadal jest powszechnie spożywany. Przygotowywany jest tradycyjną metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dobór najwyższej jakości składników, przygotowanie pasty cukrowej oraz czas i temperatura gotowania pasty zapewniają niepowtarzalny smak i oczekiwaną konsystencję produktu.

KE, EUR – LEX - Manisa Mesir Macunu

 „Nougat de Montélimar”

„Nugat de Montélimar” to wyrób cukierniczy wytwarzany w gminie Montélimar we Francji, składający się z pasty bazowej o barwie białej do kremowej, napowietrzonej białkiem jaja i składającej się z substancji słodzących, w szczególności miodu, dekoracji składającej się ewentualnie z migdałów uzupełniony pistacjami. Występuje w dwóch różnych teksturach w ustach: twardy nugat, który jest chrupiący i kruchy, oraz miękki nugat, który jest miękki i ma kremową konsystencję.

„Nugat de Montélimar” powstaje w oparciu o specjalistyczną wiedzę rozwijaną przez kilka stuleci i ze składników zgodnych ze starożytnymi recepturami. Kształcenie mistrzów cukiernictwa i kucharzy ma strategiczne znaczenie. Muszą wziąć pod uwagę rodzaj użytego sprzętu, charakterystykę surowców i warunki panujące w dniu produkcji (wilgotność powietrza, temperatura otoczenia), aby dostosować czas i temperaturę gotowania oraz uzyskać pożądaną teksturę. Muszą potrafić ocenić stopień wysmażenia ciasta. Renoma „Nougat de Montélimar” jest szeroko rozpowszechniona w całej Francji od końca XIX wieku i trwa do dziś.

KE, EUR – LEX – Nougat de Montelimar

Nowa chroniona nazwa pochodzenia (ChNP).  

,,Urbezo’’

„ Urbezo ” to wino produkowane z winogron uprawianych w dorzeczu rzeki Ebro w północnej Hiszpanii. Wino jest dobrze zbalansowane o aromatycznej i owocowej ekspresji, dobrej barwie, bardzo dojrzałych taninach i cechach, które pozostają stabilne przez długi czas.  

Produkcja wina jest ściśle powiązana z obszarem zwanym „ Urbezo ”, co potwierdzają udokumentowane dowody uprawy winorośli od początku XIX wieku . Specyfika regionalnego klimatu i gleby w połączeniu z procesami uprawy i produkcji sprawia, że ​​wino jest wyjątkowe i gwarantuje jego jakość. Produkcja na tym obszarze ma również na celu uczynienie uprawy winorośli bardziej zrównoważoną z punktu widzenia ochrony środowiska, społeczeństwa i gospodarki. 

KE, EUR – LEX - Urbezo

Nowy produkt w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).

„Seneno meso” to mięso pochodzące od bydła, małych przeżuwaczy i koni karmionych w tradycyjny sposób naturalnymi pokarmami. Co ważne, do jego produkcji nie wykorzystuje się genetycznie modyfikowanej żywności ani zwierząt. W okresie wegetacyjnym zwierzęta pasą się na pastwiskach, a zimą karmione są sianem lub suchą paszą. To naturalne podejście do jedzenia pozwala zachować wyjątkową jakość mięsa i sprawia, że ​​jest ono zdrowsze.

Ta wyjątkowa forma produkcji mięsa jest głęboko zakorzeniona w słoweńskiej tradycji rolniczej i stanowi jedną z najstarszych form hodowli mięsa. Produkcja tego mięsa jest wyrazem przyjaznego dla środowiska podejścia do hodowli zwierząt, przyczyniając się do ochrony klimatu i gleby, przy jednoczesnej poprawie różnorodności biologicznej.

KE, EUR – LEX – Seneno meso

 

 

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.