Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Chronione Oznaczenie Geograficzne – nowe produkty
Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra”
„Chistorra de Navarra/Txistorra de Navarra/Nafarroako Txistorra” to produkt mięsny wytwarzany z wieprzowiny i słoniny wieprzowej, mielonej i doprawianej solą, czerwoną papryką i czosnkiem; wszystkie te składniki miesza się ze sobą, umieszcza w osłonce, pekluje i dojrzewa przez krótki okres. Produkt końcowy ma grubość od 17 mm do 25 mm.
„chistorra” to produkt pochodzący z Nawarry, obecnie spotykany w całej Hiszpanii ze względu na swoją reputację i dystrybucję na dużym obszarze. Obecnie produkuje się ją także w innych regionach, a nazwa „chistorra” jest obecnie jedynym określeniem używanym w odniesieniu do tego szczególnego rodzaju kiełbasy. Jednakże określenie „Chistorra de Navarra / Txistorra de Navarra / Nafarroako Txistorra” jest nadal używane w odniesieniu do oryginalnej kiełbasy produkowanej w Nawarrze, która zachowała swoją pierwotną reputację i tradycyjną metodę produkcji opartą wyłącznie na wieprzowinie i słoninie. Produkt ten wpisał się w tradycje gastronomiczne regionu co najmniej od początków XIX wieku.
„Manisa Mesir Macunu”
„Manisa Mesir Macunu” to tradycyjny słodycz produkowany w prowincji Manisa . Składa się z 41 różnych przypraw, ziół i owoców zmieszanych w słodką pastę. Cukierek ma miękką konsystencję i bardzo lepką konsystencję o słodko-korzennym i gorzkim smaku.
„Manisa Mesir Macunu” po raz pierwszy wyprodukowano w Manisie w XVI wieku w czasach osmańskich i nadal jest powszechnie spożywany. Przygotowywany jest tradycyjną metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dobór najwyższej jakości składników, przygotowanie pasty cukrowej oraz czas i temperatura gotowania pasty zapewniają niepowtarzalny smak i oczekiwaną konsystencję produktu.
KE, EUR – LEX - Manisa Mesir Macunu
„Nougat de Montélimar”
„Nugat de Montélimar” to wyrób cukierniczy wytwarzany w gminie Montélimar we Francji, składający się z pasty bazowej o barwie białej do kremowej, napowietrzonej białkiem jaja i składającej się z substancji słodzących, w szczególności miodu, dekoracji składającej się ewentualnie z migdałów uzupełniony pistacjami. Występuje w dwóch różnych teksturach w ustach: twardy nugat, który jest chrupiący i kruchy, oraz miękki nugat, który jest miękki i ma kremową konsystencję.
„Nugat de Montélimar” powstaje w oparciu o specjalistyczną wiedzę rozwijaną przez kilka stuleci i ze składników zgodnych ze starożytnymi recepturami. Kształcenie mistrzów cukiernictwa i kucharzy ma strategiczne znaczenie. Muszą wziąć pod uwagę rodzaj użytego sprzętu, charakterystykę surowców i warunki panujące w dniu produkcji (wilgotność powietrza, temperatura otoczenia), aby dostosować czas i temperaturę gotowania oraz uzyskać pożądaną teksturę. Muszą potrafić ocenić stopień wysmażenia ciasta. Renoma „Nougat de Montélimar” jest szeroko rozpowszechniona w całej Francji od końca XIX wieku i trwa do dziś.
KE, EUR – LEX – Nougat de Montelimar
Nowa chroniona nazwa pochodzenia (ChNP).
,,Urbezo’’
„ Urbezo ” to wino produkowane z winogron uprawianych w dorzeczu rzeki Ebro w północnej Hiszpanii. Wino jest dobrze zbalansowane o aromatycznej i owocowej ekspresji, dobrej barwie, bardzo dojrzałych taninach i cechach, które pozostają stabilne przez długi czas.
Produkcja wina jest ściśle powiązana z obszarem zwanym „ Urbezo ”, co potwierdzają udokumentowane dowody uprawy winorośli od początku XIX wieku . Specyfika regionalnego klimatu i gleby w połączeniu z procesami uprawy i produkcji sprawia, że wino jest wyjątkowe i gwarantuje jego jakość. Produkcja na tym obszarze ma również na celu uczynienie uprawy winorośli bardziej zrównoważoną z punktu widzenia ochrony środowiska, społeczeństwa i gospodarki.
Nowy produkt w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
„Seneno meso” to mięso pochodzące od bydła, małych przeżuwaczy i koni karmionych w tradycyjny sposób naturalnymi pokarmami. Co ważne, do jego produkcji nie wykorzystuje się genetycznie modyfikowanej żywności ani zwierząt. W okresie wegetacyjnym zwierzęta pasą się na pastwiskach, a zimą karmione są sianem lub suchą paszą. To naturalne podejście do jedzenia pozwala zachować wyjątkową jakość mięsa i sprawia, że jest ono zdrowsze.
Ta wyjątkowa forma produkcji mięsa jest głęboko zakorzeniona w słoweńskiej tradycji rolniczej i stanowi jedną z najstarszych form hodowli mięsa. Produkcja tego mięsa jest wyrazem przyjaznego dla środowiska podejścia do hodowli zwierząt, przyczyniając się do ochrony klimatu i gleby, przy jednoczesnej poprawie różnorodności biologicznej.
Przeczytaj także
Komisja Europejska zaktualizowała rejestr chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), dodając kolejne tradycyjne produkty o unikalnych cechach regionalnych.
Artykuł stanowi przegląd różnorodnych produktów spożywczych, które zostały niedawno dodane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne dla trzech produktów spożywczych: wieprzowego z Chorwacji, soli morskiej z wyspy Achill w Irlandii oraz serów z Cypru i Turcji, włączając je do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).