Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd Chronionych Oznaczeń Geograficznych: Nowe Wpisy ChOG i ChNP

Kategoria: Składniki Żywności

Artykuł stanowi przegląd różnorodnych produktów spożywczych, które zostały niedawno dodane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych przez Komisję Europejską. Te wpisy obejmują szeroki zakres produktów, takich jak sole, oliwy z oliwek, wina, soczewica, czosnek oraz owoce, które charakteryzują się unikalnym pochodzeniem geograficznym oraz specyficznymi cechami, wynikającymi z klimatu, gleby i tradycji produkcji w określonych regionach. Poprzez uznanie tych produktów, Komisja Europejska wspiera ochronę dziedzictwa kulinarnego, promuje lokalne tradycje oraz podkreśla wysoką jakość i autentyczność regionalnych specjałów.

"Sel de Camargue" / "Fleur de sel de Camargue" z Francji jako nowe Chronione Oznaczenie Geograficzne

Komisja Europejska zatwierdziła dziś wpisanie do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) "Sel de Camargue "/"Fleur de sel de Camargue ", soli pochodzącej z obszaru geograficznego Petite Camargue.

Sel de Camargue" i "Fleur de sel de Camargue" to sole morskie wytwarzane przez naturalne odparowanie wody morskiej i krystalizujące się wyłącznie pod wpływem słońca i wiatru. Niedozwolona jest jakakolwiek obróbka inna niż suszenie.

Sel de Camargue" i "Fleur de sel de Camargue" są produkowane wyłącznie na obszarze geograficznym Petite Camargue. Produkcja soli na tym obszarze sięga czasów średniowiecza. Dzięki dobrze zdefiniowanemu okresowi letniemu oraz północnym i północno-zachodnim wiatrom, śródziemnomorski klimat tego obszaru sprzyja krystalizacji soli i specyficznym metodom zbioru. Klimat śródziemnomorski oznacza, że obszar ten korzysta z dużej ilości słońca i gorącego lata, co oznacza, że produkcja soli jest obfita. Piaszczyste gleby, po których spływa woda morska, oraz częste odnawianie wody oznaczają, że solanka zawiera bardzo mało substancji nierozpuszczalnych, stąd biały kolor soli Camargue i fleur de sel. Ten biały kolor jest charakterystyczny dla tych produktów.

Źródło: KE, EUR-LEX

"Aydın Memecik Zeytinyağı” - naturalna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP)

Oliwa otrzymywana jest z odmiany oliwek Memecik uprawianej w Aydın. Ma kolor od zielonego do złotożółtego i intensywny owocowy zapach. Wysoki poziom goryczy i ostrości jest szczególnie charakterystyczny dla "Aydın Memecik Zeytinyağı". Oliwa ma owocowy aromat zielonych migdałów, zielonych jabłek i świeżo skoszonej trawy.

Odmiana oliwek Memecik, z której produkowana jest oliwa "Aydın Memecik Zeytinyağı", rośnie w południowym regionie Morza Egejskiego w Turcji. Oliwa produkowana jest wyłącznie w granicach prowincji Aydın. W regionie panuje klimat śródziemnomorski. Lata są gorące i suche, a zimy deszczowe. Opady śniegu są bardzo rzadkie. Prowincja Aydın znajduje się w basenie Büyük Menderes. Ponieważ dolina Büyük Menderes otwiera się na morze, ciepłe wiatry i opady deszczu z morza mogą łatwo dotrzeć do wnętrza. Wiatry te nadają oliwie wyjątkowe właściwości i chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Uprawa oliwek w tym regionie jest praktykowana od ponad 2000 lat.

Źródło: KE , EUR-LEX

Campo de Calatrava" dodane do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)

Hodowcy winorośli z Campo de Calatrava uprawiają szeroką gamę odmian, w tym wina, wysokiej jakości wina musujące i wina wytwarzane z przejrzałych winogron.

Wina z Campo de Calatrava mają szeroką gamę aromatów, czemu sprzyja bogata typologia gleby i wpływ wulkanicznego pochodzenia regionu. Dzięki wysokiej kamienistości i gliniastej strukturze, optymalne warunki do uprawy winorośli na tym obszarze skutkują dobrze zbalansowanymi, dobrze zbudowanymi i świeżymi winami.

Region Campo de Calatrava leży na południowo-wschodnim krańcu Masywu Iberyjskiego, w zachodnim podregionie Morza Śródziemnego, w pobliżu obrzeży gór Betic. Jest to główny obszar niedawnej aktywności wulkanicznej na Półwyspie Iberyjskim.

Źródło: KE, EUR-LEX

"Beira Atlântico" z Portugalii dodane do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG)

Wina, wina musujące, jakościowe wina musujące, jakościowe aromatyzowane wina musujące, wina półmusujące i napowietrzane wina półmusujące korzystające z ChOG "Beira Atlântico" mają wspólne charakterystyczne cechy. Charakteryzują się one bogactwem aromatów i podkreśloną świeżością, a także dobrą strukturą i zrównoważoną, mocną kwasowością.

Obszar geograficzny ChOG Beira Atlântico obejmuje region, którego północne i południowe krańce leżą w regionie przybrzeżnym Portugalii kontynentalnej, na wysokościach, które zazwyczaj nie przekraczają 250 metrów nad poziomem morza. Obszar ten obejmuje duże terytorium między rzekami Vouga i Mondego, o przeważnie płaskiej topografii. Winorośl rzadko rośnie powyżej 120 metrów nad poziomem morza.

Źródło: KE, EUR-LEX

"Gotlandslins", suszone nasiona soczewicy, dodane do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)

Gotlandslins" to suszone nasiona soczewicy tradycyjnie uprawianej na Gotlandii. W wyniku adaptacji roślin soczewicy do warunków naturalnych Gotlandii, "Gotlandslins" ma pewne typowe cechy. Gotlandslins" to stosunkowo mała soczewica o cienkiej skórce i jędrnym miąższu. Ze względu na zmienność genetyczną "Gotlandslins" ma unikalną gamę odcieni kolorów, od czysto pomarańczowego do pomarańczowego z żółtymi i/lub zielonymi odcieniami.

Ze względu na stosunkowo powolny wzrost soczewicy, "Gotlandslins" ma złożony profil smakowy, z nutami roślin strączkowych i masła, prażonych nasion słonecznika i orzechów laskowych, przechodzącymi w lekko trawiasty smak, silne nuty mineralne i pikantny, zaokrąglony, aromatyczny akcent.

Gotlandslins wymaga również stosunkowo krótkiego czasu gotowania, co przyczynia się do jego bardziej intensywnego smaku i eleganckiego odczucia w ustach. Obszar produkcji Gotlandslins obejmuje wyspy Gotlandia i Fårö, a także mniejsze sąsiednie wyspy, z wyjątkiem Stora Karlsö i Lilla Karlsö.

Źródło: KE, EUR-LEX

Czosnek "Araban Sarımsağı" z Turcji dodany do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP)

Komisja Europejska dodała "Araban Sarımsağı", czosnek o białej skórce główki, białym kolorze skórki ząbków i kremowo-żółtym kolorze gumy, do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP). Główka czosnku "Araban Sarımsağı", który ze względu na klimat i warunki uprawy jest czosnkiem wczesnym, ma owalny przekrój poprzeczny i eliptyczny przekrój podłużny. Na skórce główki i ząbku znajdują się paski.

"Araban Sarımsağı" to odmiana czosnku należąca do wczesnego gatunku Allium Sativum L., który rośnie wyłącznie na równinie Araban. Obszar geograficzny obejmuje wszystkie wioski i miasta należące do dystryktu Araban w prowincji Gaziantep w południowo-wschodniej Anatolii. Klimat i struktura gleby tego regionu skutecznie wpływają na kształtowanie się unikalnych cech, takich jak smak i aromat, a także rodzaj produktu.

Źródło: KE, EUR-LEX

Hiszpańskie wino "Rosalejo" dodane do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)

Komisja dodała wino "Rosalejo" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP). Posiadłość Rosalejo znajduje się w Sierra de Sevilleja, części Montes de Toledo. Winnice posadzone są na zboczu skierowanym na północ/południe, oferując najlepszą wegetację.

Ze względu na wyjątkowe warunki glebowe - kwaśne gleby ubogie w kationy, takie jak wapń i potas - naturalna całkowita kwasowość win bardzo różni się od innych win z tego samego regionu. Tę świeżość można wyraźnie docenić podczas degustacji, ponieważ w nosie wyczuwalne są nuty czerwonych owoców, a wino nie jest gorące na podniebieniu. Wręcz przeciwnie, ma świeżość typową dla innych, znacznie bardziej północnych szerokości geograficznych.

Wina charakteryzują się doskonałą naturalną całkowitą kwasowością i stosunkowo niskim pH. Kwasowość ta nadaje winom świeży charakter, mimo że pochodzą one z południowej szerokości geograficznej o ciepłym klimacie. Przyczynia się również do harmonijnej równowagi smaków. Inną cechą charakterystyczną win jest dobra koncentracja koloru, zwłaszcza rubinowo-czerwonego odcienia, który prawie nie zmienia się z biegiem lat.

Źródło: KE, EUR-LEX

Abricot des Baronnies" dodany do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP)

Komisja Europejska dodała "Abricot des Baronnies" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP). "Abricot des Baronnies" to świeży owoc uprawiany u podnóża Alp. Jest szczególnie słodki i może być pomarańczowy, dwukolorowy, czerwony lub biały.

Położony w południowo-wschodniej Francji, głównie na południu departamentu Drôme, z graniczącymi gminami w departamentach Vaucluse i Hautes-Alpes, obszar geograficzny został zdefiniowany z uwzględnieniem kryteriów historycznych, geograficznych i geomorfologicznych charakterystycznych dla regionu Baronnies. Obszar ten opiera się również na historycznym rozwoju produkcji moreli w Baronnies. Wszystkie etapy od sadzenia do zbiorów są przeprowadzane na tym obszarze, który obejmuje 87 gmin.

Cechy charakterystyczne "Abricot des Baronnies" są wynikiem interakcji między wymaganiami agronomicznymi i klimatycznymi drzewa morelowego (które determinują wzrost, owocowanie i jakość owoców), warunkami naturalnymi obszaru geograficznego i umiejętnościami wykorzystywanymi przez producentów. Morela Baronnies jest spożywana w postaci świeżej, ale także w formie nektarów, dżemów, kompotów, a nawet produktów kosmetycznych, dzięki czemu można się nią cieszyć przez cały rok.

Źródło: KEEUR-LEX

Chorwacki korzeń chrzanu „Ludbreški hren” wpisany do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia

Komisja Europejska dodała chorwacki produkt z korzenia chrzanu „Ludbreški hren” do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Nazwa „Ludbreški hren” odnosi się do surowego, tj. nieprzetworzonego korzenia odmiany chrzanu o tej samej nazwie. Korzeń reprezentuje podziemną część korzenia i często jest rozgałęziony, cylindryczny, pogrubiony i mięsisty. Korzeń ma lekko zwężający się kształt i okrągły przekrój. Powierzchnia korzenia jest gładka do lekko szorstkiej, żółtobiała na zewnątrz i biała do białawej wewnątrz.

Obszar produkcji „Ludbreški hren” obejmuje obszar geograficzny całego województwa Varaždin w Chorwacji. Optymalne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy chrzanu na wyznaczonym obszarze geograficznym, w połączeniu ze specyficzną techniką uprawy i umiejętnościami producentów, przyczyniły się do powstania tradycji produkcji „Ludbreški hren” i zapewniły temu produktowi renomę.

Średnie miesięczne temperatury w ciągu dnia na wyznaczonym obszarze geograficznym w okresie wegetacyjnym oraz rozkład opadów są optymalne dla uprawy „Ludbreški hren”, który jest produkowany do celów handlowych wyłącznie na tym obszarze. Płaski teren Równiny Drawskiej jest szczególnie istotny, ponieważ zapewnia równomierny przepływ wody na obszarze produkcji, a oprócz istniejących cieków wodnych występują również wody gruntowe, które zapewniają dodatkowe zaopatrzenie w wodę gleb, na których rośnie „Ludbreški hren” ' rośnie.

Źródło: KE, EUR-LEX 

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.