Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

COVID-19 a współpraca Polska - Chiny

Kategoria: Biznes

W dniu 31 lipca 2020 r. z inicjatywy strony chińskiej odbyła się wideokonferencja z przedstawicielami Głównego Urzędu Celnego ChRL (GACC), podczas której strony polska i chińska przedstawiły działania podejmowane w zakresie wprowadzenia podwyższonego reżimu sanitarnego oraz kontroli statusu epidemiologicznego w zakładach produkcyjnych zatwierdzonych do eksportu na rynek chiński. Prowadzono również rozmowy na temat koordynacji działań mających na celu utrzymanie współpracy handlowej między krajami w czasach pandemii Covid-19.

Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczył pan Dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii, pani Katarzyna Piskorz, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, eksperci GIW z zakresu bezpieczeństwa żywności, a także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz przedstawiciel MRiRW. Stronę chińską  reprezentował pan Meng Xianjin, wicedyrektor w Biurze ds. Bezpieczeństwa Żywności Importowanej i Eksportowanej GACC wraz z pracownikami tego biura.

Ponadto korzystając z możliwości bezpośredniej rozmowy z przedstawicielami GACC, GLW zwrócił się do służby chińskiej w sprawie kontynuowania rozmów dot. ponownego otwarcia rynku chińskiego dla mięsa drobiowego i wieprzowego z Polski oraz rozszerzenia możliwości eksportowych o dodatkowe gatunki ryb.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.