Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 31 lipca 2020 r. z inicjatywy strony chińskiej odbyła się wideokonferencja z przedstawicielami Głównego Urzędu Celnego ChRL (GACC), podczas której strony polska i chińska przedstawiły działania podejmowane w zakresie wprowadzenia podwyższonego reżimu sanitarnego oraz kontroli statusu epidemiologicznego w zakładach produkcyjnych zatwierdzonych do eksportu na rynek chiński. Prowadzono również rozmowy na temat koordynacji działań mających na celu utrzymanie współpracy handlowej między krajami w czasach pandemii Covid-19.
Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczył pan Dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii, pani Katarzyna Piskorz, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, eksperci GIW z zakresu bezpieczeństwa żywności, a także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz przedstawiciel MRiRW. Stronę chińską reprezentował pan Meng Xianjin, wicedyrektor w Biurze ds. Bezpieczeństwa Żywności Importowanej i Eksportowanej GACC wraz z pracownikami tego biura.
Ponadto korzystając z możliwości bezpośredniej rozmowy z przedstawicielami GACC, GLW zwrócił się do służby chińskiej w sprawie kontynuowania rozmów dot. ponownego otwarcia rynku chińskiego dla mięsa drobiowego i wieprzowego z Polski oraz rozszerzenia możliwości eksportowych o dodatkowe gatunki ryb.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
Przeczytaj także
W poniedziałek rzecznik prasowy wojewody wielkopolskiego Tomasz Stube poinformował, że 164 osoby zostały zakażone koronawirusem w jednym z zakładów drobiarskich w powiecie ostrzeszowskim.
Podrabiana i niespełniająca norm żywność i napoje można znaleźć na półkach w sklepach na całym świecie. Rosnąca sprzedaż online tych potencjalnie niebezpiecznych produktów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W tegorocznych działaniach OPSON pojawił się niepokojący trend - przenikanie do łańcucha dostaw produktów niskiej jakości, co wiąże się z COVID-19.
Prawie 2 mln EUR przyznano na trzy europejskie projekty dotyczące bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa.