Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prawie 2 mln EUR przyznano na trzy europejskie projekty dotyczące bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa.
COVICOAT jest prowadzony przez Międzynarodowe Iberyjskie Laboratorium Nanotechnologii w Portugalii, hiszpańską sieć supermarketów Eroski i 2BNanoFood z Portugalii. Kolejny projekt, PASS, będzie realizowany przez Uniwersytet w Bolonii we Włoszech, Uniwersytet w Lund w Szwecji i Almaplasma we Włoszech. W programie COVID-19 BAEMitup uczestniczą: SwissDeCode ze Szwajcarii, Microbion z Włoch, CSIC z Hiszpanii, Uniwersytet w Helsinkach, Finlandia oraz Eurofins z Francji.
Obecnie nie ma dowodów, że żywność lub opakowania żywności są związane z przenoszeniem COVID-19. Koronawirus nie rozwija się na żywności. Chociaż wirus może przetrwać na przedmiotach i powierzchniach, nie wiadomo, jak długo może przetrwać na żywności i jaką ilość spowodowałaby chorobę.
Zwalczanie pandemii
Nagrody są częścią zaproszenia do składania wniosków w ramach COVID-19 dotyczącego projektów innowacyjnych, ogłoszonego w maju przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) w ramach inicjatywy na rzecz reagowania kryzysowego i żywności EIT. Zostało ono opracowane z myślą o przyspieszeniu produktów lub usług, które mogą mieć znaczący i natychmiastowy wpływ na wyzwania związane z COVID-19 w sektorze rolno-spożywczym.
Na trzynaście przedsięwzięć w zakresie bezpieczeństwa żywności, zakłóceń łańcucha dostaw i lepszego odżywiania przyznano ponad 6 mln EUR, a prace rozpoczęły się na początku lipca. EIT jest finansowany przez Unię Europejską w ramach programu "Horyzont 2020", a jego budżet wynosi 2,4 mld EUR w latach 2014-2020.
Według danych EIT Food, COVID-19 wywarł bezprecedensową presję na światowy system żywnościowy, wymagając partnerstwa, aby stawić czoła bezpośrednim wyzwaniom pandemii, jak również przyszłej odbudowie.
Szczegóły dotyczące projektów
COVICOAT otrzymał 485 000 EUR i ma na celu opracowanie jadalnej powłoki antywirusowej zawierającej aktywne wyciągi z ziół, aby zapobiec powierzchniowemu zanieczyszczeniu świeżych owoców i warzyw COVID-19. Partnerzy ocenią następnie wydajność w odniesieniu do tego, jak może ona zmienić smak, zapach i kolor żywności, aby zapewnić jej akceptację na rynku.
PASS otrzymała 667 000 EUR i zamierza zaprojektować systemy sanitarne wspomagane plazmą dla opakowań, sprzętu i narzędzi używanych w przetwarzaniu i obróbce produktów spożywczych. Głównym celem projektu jest dezaktywacja wirusa COVID-19.
COVID-19 BAEMitup otrzymał 792 000 EUR (904 600 USD) na budowę platformy diagnostycznej w celu poprawy możliwości testowania na miejscu w sektorze spożywczym.
Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food, powiedział, że 13 projektów demonstruje pomysłowość i poświęcenie społeczności agritech w czasach wielkiej niepewności i zakłóceń.
"Jesteśmy jak nigdy dotąd zaangażowani we wspieranie tego typu prjektów - jak również zwiększaniu wytrzymałości europejskiego systemu żywnościowego. Czekamy na wdrożenie tych pilnie potrzebnych innowacji, które pomogą sektorowi wspólnie zareagować na pandemię i odbudować naszą gospodarkę w sposób zrównoważony".
W sierpniu EIT Food ogłosi beneficjentów funduszu pomostowego COVID-19, którego celem jest wspieranie startupów dotkniętych pandemią. Celem jest zapewnienie finansowania w wysokości od 200 000 EUR do 500 000 EUR na przedsięwzięcia rolne i żywnościowe, które dotyczą jednego z kluczowych obszarów zainteresowania EIT Food.
Źródło:
https://www.eitfood.eu/education/projects/covicoat
https://www.eitfood.eu/regional-innovation-scheme/projects/pass
https://www.eitfood.eu/regional-innovation-scheme%C2%A0/projects/covid19-baemitup
Przeczytaj także
Aby nadążyć za tą ewolucją, FDA zaprezentowała nowe podejście do bezpieczeństwa żywności, wykorzystujące technologię i inne narzędzia w celu stworzenia bezpieczniejszego i bardziej cyfrowego, identyfikowalnego systemu żywności.
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, której głównym zadaniem jest ochrona zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w handlu żywnością utworzyła na stronie internetowej nową zakładkę COVID 19.