Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

2 miliony euro na finansowanie projektów UE w zakresie bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prawie 2 mln EUR przyznano na trzy europejskie projekty dotyczące bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa.

COVICOAT jest prowadzony przez Międzynarodowe Iberyjskie Laboratorium Nanotechnologii w Portugalii, hiszpańską sieć supermarketów Eroski i 2BNanoFood z Portugalii. Kolejny projekt, PASS, będzie realizowany przez Uniwersytet w Bolonii we Włoszech, Uniwersytet w Lund w Szwecji i Almaplasma we Włoszech. W programie COVID-19 BAEMitup uczestniczą: SwissDeCode ze Szwajcarii, Microbion z Włoch, CSIC z Hiszpanii, Uniwersytet w Helsinkach, Finlandia oraz Eurofins z Francji.

Obecnie nie ma dowodów, że żywność lub opakowania żywności są związane z przenoszeniem COVID-19. Koronawirus nie rozwija się na żywności. Chociaż wirus może przetrwać na przedmiotach i powierzchniach, nie wiadomo, jak długo może przetrwać na żywności i jaką ilość spowodowałaby chorobę.

Zwalczanie pandemii

Nagrody są częścią zaproszenia do składania wniosków w ramach COVID-19 dotyczącego projektów innowacyjnych, ogłoszonego w maju przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) w ramach inicjatywy na rzecz reagowania kryzysowego i żywności EIT. Zostało ono opracowane z myślą o przyspieszeniu produktów lub usług, które mogą mieć znaczący i natychmiastowy wpływ na wyzwania związane z COVID-19 w sektorze rolno-spożywczym.

Na trzynaście przedsięwzięć w zakresie bezpieczeństwa żywności, zakłóceń łańcucha dostaw i lepszego odżywiania przyznano ponad 6 mln EUR, a prace rozpoczęły się na początku lipca. EIT jest finansowany przez Unię Europejską w ramach programu "Horyzont 2020", a jego budżet wynosi 2,4 mld EUR w latach 2014-2020.

Według danych EIT Food, COVID-19 wywarł bezprecedensową presję na światowy system żywnościowy, wymagając partnerstwa, aby stawić czoła bezpośrednim wyzwaniom pandemii, jak również przyszłej odbudowie.

Szczegóły dotyczące projektów

COVICOAT otrzymał 485 000 EUR i ma na celu opracowanie jadalnej powłoki antywirusowej zawierającej aktywne wyciągi z ziół, aby zapobiec powierzchniowemu zanieczyszczeniu świeżych owoców i warzyw COVID-19. Partnerzy ocenią następnie wydajność w odniesieniu do tego, jak może ona zmienić smak, zapach i kolor żywności, aby zapewnić jej akceptację na rynku.

PASS otrzymała 667 000 EUR i zamierza zaprojektować systemy sanitarne wspomagane plazmą dla opakowań, sprzętu i narzędzi używanych w przetwarzaniu i obróbce produktów spożywczych. Głównym celem projektu jest dezaktywacja wirusa COVID-19.

COVID-19 BAEMitup otrzymał 792 000 EUR (904 600 USD) na budowę platformy diagnostycznej w celu poprawy możliwości testowania na miejscu w sektorze spożywczym.

Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food, powiedział, że 13 projektów demonstruje pomysłowość i poświęcenie społeczności agritech w czasach wielkiej niepewności i zakłóceń.

"Jesteśmy jak nigdy dotąd zaangażowani we wspieranie tego typu prjektów - jak również zwiększaniu wytrzymałości europejskiego systemu żywnościowego. Czekamy na wdrożenie tych pilnie potrzebnych innowacji, które pomogą sektorowi wspólnie zareagować na pandemię i odbudować naszą gospodarkę w sposób zrównoważony".

W sierpniu EIT Food ogłosi beneficjentów funduszu pomostowego COVID-19, którego celem jest wspieranie startupów dotkniętych pandemią. Celem jest zapewnienie finansowania w wysokości od 200 000 EUR do 500 000 EUR na przedsięwzięcia rolne i żywnościowe, które dotyczą jednego z kluczowych obszarów zainteresowania EIT Food.

Źródło:

https://www.eitfood.eu/education/projects/covicoat

https://www.eitfood.eu/regional-innovation-scheme/projects/pass

https://www.eitfood.eu/regional-innovation-scheme%C2%A0/projects/covid19-baemitup

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Koronawirus

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.