Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

VI edycja eFORUM Prawa żywnościowego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja eFORUM Prawa żywnościowego. Dwudniowe wydarzenie w formie wykładów online połączonych z panelem Q&A odbędzie się w dniach 23-24 listopada 2023 r. To już szóste spotkanie z ekspertami prawa żywnościowego, którzy na co dzień doradzają przedsiębiorcom w sprawach związanych z etykietowaniem, produkcją oraz wprowadzaniem żywności i suplementów do obrotu. 

Dlaczego warto wziąć udział w eFORUM?  „Udział w eFORUM to przystępny sposób na „bycie na czasie” jeśli chodzi o materię prawa żywnościowego - wyjaśnia mec. Ewa Kuczyńska z kancelarii GFP Legal „Umożliwia poszerzenie swojej wiedzy i uzyskanie aktualnych informacji branżowych, co jest bardzo cenne w świetle szybko zmieniających się przepisów, wytycznych czy interpretacji. eFORUM zapewnia przestrzeń do wymiany doświadczeń oraz umożliwia uzyskanie odpowiedzi na nurtujące Państwa pytania.”. 

-Jeśli zastanawiacie się, dlaczego warto wziąć udział w kolejnej edycji eFORUM poświęconego dodatkom do żywności i znakowaniu, to mam kilka powodów, które z pewnością Was przekonają. Pierwszy to ogromna wartość edukacyjna tego wydarzenia. Poprzednie edycje dostarczyły uczestnikom nieocenioną wiedzę i narzędzia, które można od razu zastosować w praktyce. To także doskonała okazja do budowania relacji i wymiany doświadczeń z innymi profesjonalistami z branży spożywczej - dodaje mec. Bartosz Fogel, również z kancelarii GFP Legal. 

Czym charakteryzuje się formuła eFORUM? Zdaniem Izabeli Tańskiej z IGI FOOD LAW „eFORUM Food Fakty to ciekawa propozycja dla firm branży spożywczej. Formuła krótkich, licznych wykładów, pozwala zaznajomić się z wieloma zagadnieniami różnych perspektyw. Cieszę się, że IGI FOOD LAW dostarcza wiele praktycznych informacji dotyczących wymagań prawa żywnościowego od pierwszej edycji eFORUM. Polecam i zapraszam”. 

Oprócz tego „eFORUM to idealna okazja do podzielenia się praktyczną wiedzą z prawa żywnościowego – tym razem w odniesieniu do szczególnie ważnego i interesującego tematu, jakim są dodatki do żywności. Dużo konkretnych zagadnień, przepisy tłumaczone na przykładach, aktualne prace legislacyjne – wszystko to czyni eFORUM wydarzeniem godnym uwagi.” - uzupełnia Joanna Olszak z IGI FOOD LAW.

Czego będą dotyczyły wykłady w trakcie V edycji eFORUM Prawa żywnościowego? Na to pytanie odpowiada mec. Ewa Kuczyńska: „Będę miała przyjemność omówić dla Państwa projektowane zmiany całego pakietu tzn. dyrektyw śniadaniowych, które dotyczą m.in. miodu, soków, nektarów, dżemów. Celem zmian jest m.in. dostosowanie przepisów do aktualnych oczekiwań konsumentów, uwzględnienie nowych trendów w żywieniu jak i postępu technologicznego, który dokonał się na przestrzeni ostatnich lat.”. 

Tematem przewodnim najbliższej edycji są dodatki do żywności, co znajduje odzwierciedlenie w tematyce wykładów. Jak zauważa mec. Bartosz Fogel: „Warto także podkreślić, że eFORUM to miejsce, gdzie możecie poznać ekspertów, którzy podzielą się swoimi osiągnięciami i wizją przyszłości związaną z dodatkami do żywności. To właśnie na najbliższym eFORUM będziemy rozmawiać m.in. o zastosowaniu surowców pochodzących od owadów, co przyczynia się do zrównoważonego podejścia w produkcji żywności i redukcji naszego wpływu na środowisko.”. 

O trudnościach z prawidłową kwalifikacją produktów będzie mówiła Joanna Olszak z IGI FOOD LAW: „Ja opowiem o cienkiej granicy między dodatkiem a substancją pomocniczą w przetwórstwie – z naszej praktyki wynika, że często trudno tę granicę uchwycić i zastosować w praktyce. Warto wiedzieć, czym kierować się w tym rozróżnieniu, ponieważ ma to bezpośrednie przełożenie na treść etykiety.”. 

W trakcie webinarium nie zabranie również tematów istotnych dla branży alkoholowej. „Tematem mojego wystąpienia będzie "Alkohol jako składnik w żywności: Aspekty prawne i potencjalne problemy z deklaracją na etykiecie". Uważam, że temat alkoholu jako składnika w żywności jest ważny i aktualny. To zagadnienie wpływa na zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów oraz wymaga uwagi ze strony producentów, organów regulacyjnych i społeczeństwa jako całości. Alkohol często jest używany w przemyśle spożywczym, zarówno jako składnik, jak i produkt uboczny różnych procesów czy produktów końcowych. Dlatego istotne jest zrozumienie aspektów prawnych związanych z jego obecnością w żywności oraz potencjalnych problemów związanych z deklaracją na etykiecie. Moje wystąpienie ma na celu nie tylko identyfikację potencjalnych problemów, ale także zastanowienie się nad sposobami ich rozwiązania. Chciałbym być częścią dyskusji, która prowadzi do ich rozwiązań, a także przyczynić się do edukacji i podniesienia świadomości na ten temat.” wyjaśnia mec. Edyta Oleszczuk-Romańska z kancelariiChałas i Wspólnicy, która pierwszego dnia wydarzenia (tj. 23.11.2023 r.) będzie miała okazję pierwszy raz wziąć udział w eFORUM.

Na pytanie dotyczące tego, dlaczego zdecydowała się dołączyć do grona prelegentów na eFORUM, mec. Edyta Oleszczuk-Romańska odpowiada: "Wzięcie udziału w eFORUM prawa żywnościowego pozwoli mi przyczynić się do rozwoju wiedzy i dyskusji na ten temat oraz do promowania bezpiecznych i odpowiednich praktyk w branży spożywczej. Chcę wykorzystać tę szansę na poszerzenie swojej wiedzy i nawiązanie kontaktów z osobami, które podzielają moje zainteresowanie tym tematem. Jestem przekonana, że ta inicjatywa przyniesie korzyści wszystkim zainteresowanym stronom i pomoże w lepszym zrozumieniu zagadnień prawnych związanych z alkoholem w żywności.”. 

Czy warto wziąć udział w eFORUM? „To niewątpliwie wydarzenie, na którym nie powinno zabraknąć nikogo z branży spożywczej. W ciągu dwóch intensywnych dni omawiamy niezliczoną ilość zagadnień związanych z regulacją rynku spożywczego, przedstawiamy przykłady z praktyki i dzielimy się doświadczeniami. W tym roku ja mam przyjemność mówić o bardzo gorącym temacie wyznaczania i znakowania okresów przydatności żywności a także przedstawię nowości prawne w krajowym ustawodawstwie.” - podsumowuje dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólniczka i współzałożycielka FoodLaw|Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego. 

Więcej informacji oraz link do zapisów znajdziesz pod adresem:

Dzień pierwszy 

https://foodfakty.pl/eforum-prawo-zywnosciowe-foodfakty-dodatki-do-zywnosci-i-znakowanie-dzien-1 

Dzień drugi 

https://foodfakty.pl/eforum-prawo-zywnosciowe-foodfakty-dodatki-do-zywnosci-i-znakowanie-dzien-2 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.