Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Informacje główne
Kategoria: Składniki Żywności
Pokolenie Z i milenialsi w obliczu obecnego kryzysu związanego z kosztami życia bardziej skłaniają się w kierunku zdrowego odżywiania, ograniczając tym samym rzeczy mniej istotne, w tym usługi platform streamingowych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Badanie przeprowadzone na zlecenie Food Standard Agency objęło 4006 gospodarstw domowych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej. Celem jest ustalenie wiedzy, postaw i zachowań związanych z bezpieczeństwem żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Posiadając bazę danych zawierającą setki alkoholi, określającą legalność produktu, można zastosować tańsze techniki pobierania próbek produktu. A jeśli produkt nie spełniakryteriów, można szybko stwierdzić, że wymaga dalszej analizy. Pozwoli to zaoszczędzić czas i zasoby oraz umożliwi skupienie wysiłków na produktach, co do których istnieje podejrzenie, że są podrabiane.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Przy szybko rosnących cenach kakao coraz częściej pojawiają się spekulacje o tym, że producenci mogą chcieć zmienić skład swoich produktów aby zmniejszyć koszty produkcji. Jednak nie jest to takie proste. Konsumenci mogą być spokojni, ich ulubiony smakołyk będzie im gwarantował takie same doznania smakowe.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli nakazało 15 marca 2024 r. wycofanie z obrotu dziesięciu marek oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Władze zidentyfikowały nielegalny plan importu, fałszowania i dystrybucji zafałszowanej oliwy z oliwek.
Kategoria: Składniki Żywności
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
KE przyjęła zmianę do tymczasowych ram pomocy państwa na wypadek kryzysu i okresu przejściowego (TCTF), aby przedłużyć o sześć miesięcy niektóre przepisy ram mające na celu zaradzenie utrzymującym się zakłóceniom na rynku, szczególnie w sektorach rolnictwa i rybołówstwa.
Kategoria: Biznes
W dniach 13-14 czerwca 2024 r. w Hotelu HAVET w Dźwirzynie odbędzie się Walne Zebranie Członków i XXVI Konferencja Przetwórców Ryb „Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego na tle obecnej sytuacji ekonomicznej w Polsce i na świecie”
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Po ostatniej ocenie EFSA, pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa gumy guar w żywności dla niemowląt. Jakie są zagrożenia i czy powinniśmy się obawiać?
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Już 7 czerwca br. firma IDEXX zaprasza wszystkich chętnych do Warszawy na bezpłatne seminarium, podczas którego omawiane będą wyzwania jakie stoją przed laboratoriami badającymi wodę pod kątem parametrów mikrobiologicznych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
EPA wprowadziła po raz pierwszy w historii ograniczenia dotyczące substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w wodzie pitnej, co stanowi kluczowy krok w ochronie dobra publicznego przed zagrożeniami przenoszonymi przez wodę.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Ponad 500 osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kanapek bánh mì z piekarni w południowym Wietnamie. Dwunastu pacjentów jest w stanie krytycznym.
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Różnie się one nazywają (czasem nawet nazwa opłata się w nich nie pojawia). Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
Kategoria: Procesy i Technologie
Wysoka skuteczność w wykrywaniu zanieczyszczeń i szybki system odrzucania wadliwych produktów. Te dwie cechy systemu kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-S poprawiły wydajność firmy Dobosz – producenta kultowej śliwki Luksusowej w czekoladzie. To niejedyne urządzenie Ishida, z którego korzysta przedsiębiorstwo.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania
Zespół badaczy opowiadający się za zastąpieniem dat przydatności do spożycia nową technologią pakowania, która ich zdaniem wykrywa psucie się żywności. Zespół naukowców stworzył zestaw testów, które ich zdaniem pozwalają opakowaniom żywności sygnalizować, czy ich zawartość jest skażona.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Włoska Guardia di Finanza przejęła 33 tony francuskich ziemniaków z powodu fałszowania pochodzenia.
Nasi partnerzy