Naukowcy sprawdzili jak roślinne zamienniki produktów zwierzęcych wypadają na tle swoich konwencjonalnych odpowiedników
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.
Mniej tłuszczów nasyconych, a więcej błonnika
Jak się okazuje, z punktu widzenia wartości odżywczej alternatywy dla produktów odzwierzęcych są z reguły mniej gęste energetycznie, zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie więcej włókna pokarmowego w porównaniu z konwencjonalnymi wyrobami.
Cukier, sól i mikroskładniki
Uwzględnione w badaniach roślinne zamienniki nie zawierały dużych ilości cukru, choć przewyższały pod tym względem tradycyjne mięso. Analizowane wyroby cechowały się natomiast zbliżoną ilością soli. Autorzy zaobserwowali ponadto duże zróżnicowanie w kontekście zawartości mikroskładników. Choć pojedyncze produkty roślinne charakteryzowały się podobnym do mięsa poziomem kluczowych witamin i składników mineralnych – takich jak witamina B12 czy żelazo – w wielu przypadkach nie odnotowano takiej prawidłowości.
Skutki zdrowotne i środowiskowe
Jeśli chodzi o skutki zdrowotne zamiany mięsa na roślinne alternatywy, naukowcy stwierdzili szereg korzystnych zmian, w tym przede wszystkim poprawę parametrów metabolicznych. Efekt ten nie był jednak tak wyraźny w przypadku roślinnych zamienników mleka. Badacze podkreślają ponadto, że wybieranie produktów plant-based zamiast mięsa „jest wyraźnie powiązane z mniejszym wpływem na środowisko naturalne”.
Poprawa diety bez wprowadzania drastycznych zmian
Jak podsumowują autorzy publikacji, „produkty roślinne mogą stanowić wygodne, nowoczesne i przystępne rozwiązanie, sprzyjające ogólnospołecznym zmianom żywieniowym, zróżnicowaniu diety oraz zwiększeniu spożycia owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i orzechów bez konieczności wprowadzania drastycznych zmian w sposobie żywienia poszczególnych osób”.
Źródła:
Przeczytaj także
-
12.04.2024
Francja pod naciskiem TSUE zawiesza zakaz nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.
-
03.04.2024
Skład żywieniowy ultraprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego w środowisku żywienia poza domem- wynik badania zleconego przez WHO
W czasopiśmie British Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań zespołu naukowców (badanie to zostało sfinansowane przez Biuro Regionalne WHO dla Europy), którzy ocenili ultraprzetworzone burgery roślinne sprzedawane w lokalach gastronomicznych w Holandii, Danii, Portugalii i Wlk. Brytanii.
-
15.03.2024
Rynek mięsa pochodzenia roślinnego: aktualne trendy, wyzwania i postęp technologiczny
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.