Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy sprawdzili jak roślinne zamienniki produktów zwierzęcych wypadają na tle swoich konwencjonalnych odpowiedników

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.

Mniej tłuszczów nasyconych, a więcej błonnika

Jak się okazuje, z punktu widzenia wartości odżywczej alternatywy dla produktów odzwierzęcych są z reguły mniej gęste energetycznie, zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie więcej włókna pokarmowego w porównaniu z konwencjonalnymi wyrobami.

Cukier, sól i mikroskładniki

Uwzględnione w badaniach roślinne zamienniki nie zawierały dużych ilości cukru, choć przewyższały pod tym względem tradycyjne mięso. Analizowane wyroby cechowały się natomiast zbliżoną ilością soli. Autorzy zaobserwowali ponadto duże zróżnicowanie w kontekście zawartości mikroskładników. Choć pojedyncze produkty roślinne charakteryzowały się podobnym do mięsa poziomem kluczowych witamin i składników mineralnych – takich jak witamina B12 czy żelazo – w wielu przypadkach nie odnotowano takiej prawidłowości.

Skutki zdrowotne i środowiskowe

Jeśli chodzi o skutki zdrowotne zamiany mięsa na roślinne alternatywy, naukowcy stwierdzili szereg korzystnych zmian, w tym przede wszystkim poprawę parametrów metabolicznych. Efekt ten nie był jednak tak wyraźny w przypadku roślinnych zamienników mleka. Badacze podkreślają ponadto, że wybieranie produktów plant-based zamiast mięsa „jest wyraźnie powiązane z mniejszym wpływem na środowisko naturalne”.

Poprawa diety bez wprowadzania drastycznych zmian

Jak podsumowują autorzy publikacji, „produkty roślinne mogą stanowić wygodne, nowoczesne i przystępne rozwiązanie, sprzyjające ogólnospołecznym zmianom żywieniowym, zróżnicowaniu diety oraz zwiększeniu spożycia owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i orzechów bez konieczności wprowadzania drastycznych zmian w sposobie żywienia poszczególnych osób”.

Źródła:

  1. https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuae031/7656938?login=false
  2. https://www.linkedin.com/posts/gfi-europe_mapping-the-evidence-of-novel-plant-based-activity-7189888511544578048-Nhin/

Wybierz temat: Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.