Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja pod naciskiem TSUE zawiesza zakaz nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.

Conseil d'Etat uważa, że istnieją poważne wątpliwości co do legalności tego zakazu. Wątpliwości te już wcześniej skłoniły Radę Stanu do skierowania w lipcu 2023 r. zapytania do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE).

Pisaliśmy o tym tutaj: https://foodfakty.pl/francja-zwraca-sie-do-tsue-o-legalnosc-zakazu-uzywania-terminow-np-stek-w-odniesieniu-do-zywnosci-plant-based

W oczekiwaniu na odpowiedź TSUE sędzia Rady Stanu zawiesza nowe rozporządzenie, gdyż spowodowałoby to także poważną i bezpośrednią szkodę dla interesów producentów sprzedających wyłącznie tego typu produkty.

Zakaz poważnie zaszkodziłby interesom firm wprowadzających na rynek te produkty

Sędzia podsumowujący zauważa również, że zakaz obowiązujący od 1 maja poważnie zaszkodziłby interesom firm wprowadzających te produkty na rynek. W efekcie tego dekretu francuskie firmy powinny zrezygnować z nazw takich jak „stek warzywny”, „boczek warzywny”, używanych od dawna, utrwalonych w świadomości konsumentów i pojawiających się w menu restauracji. Z dochodzenia wynika, że zakaz który miał być wprowadzony 1 maja prawdopodobnie doprowadziłby do znacznego spadku obrotów dwóch składających wniosek przedsiębiorstw, których większość sprzedaży dotyczy tych produktów. Zakaz ten pociągnąłby za sobą także koszty związane ze zmianami w zakresie opakowań i strategii handlowej oraz czasowym zaprzestaniem sprzedaży. Ponadto ich konkurenci, którzy wytwarzają swoje produkty w innych krajach Europy, po 1 maja będą mogli nadal używać tych nazw w sprzedaży swoich produktów we Francji. Dochodzenie nie wykazało również, że szybkie wdrożenie zakazu odpowiadałoby względom interesu publicznego, takim jak kwestionowanie pilności, na którą powoływały się zainteresowane przedsiębiorstwa.

Biorąc pod uwagę, że istnieją poważne wątpliwości co do legalności dekretu oraz że w przypadku skarżących spółek spełniony został warunek nadzwyczajny, sędzia Rady Stanu zawiesił nowy dekret.

Źródło: https://www.conseil-etat.fr/actualites/steaks-escalopes-jambons-vegetaux-le-conseil-d-etat-suspend-a-nouveau-l-interdiction-d-utiliser-ces-denominations-dans-l-attente-de-la-rep

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.