Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based

Kategoria: Biznes

Francuska Conseil d'Etat zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) o wyjaśnienie, czy rządowy dekret zakazujący używania terminów „mięsopodobnych” w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE.

Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE. Jeśli zostanie uznane za dopuszczalne wprowadzenie ustawy, Conseil D'Etat zwróci się o wyjaśnienie, czy dekret jest proporcjonalnym sposobem osiągnięcia celu, jakim jest przejrzystość dla konsumentów.

Wnioski są odpowiedzią na sprawę sądową wniesioną przez Europejską Unię Wegetariańską (EVU) i inne strony – które twierdzą, że dekret narusza prawo UE – przeciwko Conseil D'Etat. Gdy TSUE przedstawi wyjaśnienia, sprawa sądowa zostanie wznowiona.

Francja była pierwszym krajem UE, który próbował wprowadzić tego rodzaju zakaz. Nastroje w innych krajach

Dekret został pierwotnie opublikowany w zeszłym roku, z zamiarem zakazania używania terminów takich jak „stek” i „kiełbasa” w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego. Francja była pierwszym krajem UE, który próbował wprowadzić tego rodzaju zakaz, wspierany przez krajowy przemysł mięsny i lobby rolne. Jednak dekret został zawieszony, zanim zaczął obowiązywać, po tym jak organ Protéines France złożył pilny wniosek o zastosowanie środka tymczasowego.

Zmiany we Francji przypominają te z innego kraju, Republiki Południowej Afryki, kraju który również próbował zakazać stosowania określeń „mięsnopodobnych” w produktach roślinnych w zeszłym roku. Krajowy Departament Rolnictwa, Reformy Rolnej i Rozwoju Wsi zagroził nawet przejęciem produktów, które nie spełniają wymogów. Jednak konfiskaty zostały tymczasowo wstrzymane przez Sąd Najwyższy w Johannesburgu w dniu, w którym miały się odbyć. 26 lipca br. zostały one wstrzymane na czas nieokreślony w wyniku sprawy sądowej wniesionej przez Consumer Goods Council of South Africa. Rada skutecznie przekonywała, że konfiskaty były niezgodne z prawem i stanowiły „znaczące przekroczenie zakresu”; zostanie teraz przeprowadzony przegląd decyzji rządu o konfiskacie produktów.

W międzyczasie inne kraje, takie jak Australia i Belgia, również zaproponowały ograniczenia dotyczące sposobu, w jaki produkty roślinne mogą być sprzedawane, co doprowadziło do potępienia ze strony organizacji takich jak ProVeg International.

„Te przepisy przynoszą efekt przeciwny do zamierzonego i opierają się na nieporozumieniach” – uważa dyrektor generalny ProVeg, Jasmijn de Boo. „Żywność pochodzenia roślinnego jest kluczem do rozwiązania kryzysu klimatycznego, a także zapewnienia wzrostu gospodarczego. Wiele firm mięsnych i mleczarskich wie o tym, dlatego inwestują zarówno w żywność pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a w niektórych przypadkach całkowicie przechodzą na żywność pochodzenia roślinnego”.

Źródło: https://vegconomist.com/politics-law/france-european-court-of-justice-alt-meat-labelling-bans/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Plant-based Prawo żywnościowe Przemysł mięsny Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.